Rybářský rozcestník

Grilované škeble éclade

Škeble (slávky) ugrilované na borovicovém jehličí. Recept z Francie podle Zdeňka Pohlreicha.

2 náročnost
60 minut
Grilované škeble éclade
  • 1,5-2 kg škeblí (slávek jedlých)
  • čerstvě namletý černý pepř
  • rozpuštěné máslo
  • hrubozrnná sůl
  • dva grilovací tácky
  • několik hrstí borovicového jehličí
  • Příprava

    1. Mušle vydrhneme nejlépe pomocí kartáčku pod tekoucí studenou vodou, kleštičkami odstraníme všechny chomáče, které se objeví u zavíracích kloubů škeblí, odstraníme nakřáplé skořápky, nebo ty, které se nezavřou, když se na ně poklepe
    2. Gril rozehřejeme na 300 °C
    3. Do grilovací misky vytvoříme asi 1 cm široké otvory, dno zasypeme borovicovým jehličím a na ně naskládáme mušle, misku dáme co nejhlouběji do rozpáleného grilu, jehličí začne doutnat a mělo by vzplanout, v této chvíli slávky přiklopíme druhým táckem bez otvorů
    4. Mušle grilujeme cca 15 minut, dokud nebudou mírně vyuzené, pak je přendáme na servírovací misky a vyhodíme ty, které se neotevřely
    5. Při jídle skořápky otevřeme, masíčko pokapeme rozpuštěným máslem, dochutíme solí, pepřem a pak si již jen pochutnáváme.

    Doporučení

    Při umývání mušlí vyhodíme všechny mušle, které se nezavřou, po tepelném zpracování zase naopak vyhodíme všechny mušle, které se sami neotevřou!

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….