Rybářský rozcestník

Hřebenatka

Bílé maso hřebenatek je obklopeno oranžovými jikrami, které se však často v restauracích servírují zvlášť. Tepelnou úpravou získají korálovou barvu. Hřebenatky se vaří v omáčkách na těstoviny, opékají na pánvi nebo grilují.

Název latinsky

Pecten fumatus

Výskyt

Hřebenatky žijí na evropském a americkém pobřeží Atlantského oceánu.

Obecně

Název je odvozen z tvaru lastury. Existuje jich více druhů, ale kulinářsky se dělí do dvou tipů: na malé druhy s jemnou chutí, které žijí v zátokách, a větší žijící v mořských hlubinách. Hřebenatky se grilují, obalené v mouce se smaží nebo krátce vaří a podávají se v ulitě se smetanovou omáčkou.

Známá je například omáčka „coquilles Saint-Jacquues“. V Americe jsou oblíbené jen hřebenatky s bílými miskami.

Nejznámější jedlá hřebenatka je mušle svatého Jakuba. Tvar je okrouhlý s výrazným žebrováním, barva je žíhaná. Je velmi oblíbená především díky svému křehkému masu, které má vynikající chuť a může připomínat chuť ořechů.

Kuchyňské zpracování:

Velmi lahodnou chuť mají hřebenatky smažené na másle, konzumují se také syrovém stavu. Výborné jsou i grilované a často se podávají gratinované ve vypouklé lastuře. Při přípravě je důležité dodržet krátkou dobu tepelné úpravy, jinak maso svatojakubek bude tuhé.

Způsob lovu

Hřebenatky se loví po celý rok nejčastěji pomocí vodních bagrů.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….