Rybářský rozcestník

Cejn na cibuli a bylinkách

Cejna mnoho rybářů nebere jako konzumní rubu, přitom má maso velmi chutné. Kromě zavináčů z něj lze připravit i jiné chutné pokrmy, například právě podle tohoto vyzkoušeného receptu.

2 náročnost
40 minut
+ 1 hodina odležení  
cejncejncejn
  • 750 g cejna (kolem 50 cm)
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička nasekané čerstvé šalvěje
  • 1 lžička nasekané čerstvé pažitky
  • 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu
  • citronová šťáva
  • černý pepř mletý
  • červená paprika
  • máslo
  • kmín
  • sůl
  • Příprava

    1. Většího cejna (kolem 50 cm) očistíme, vykucháme, podélně rozřízneme na 2 půlky.
    2. Pláty masa nařežeme na 3 cm proužky, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, 1 hodinu necháme odpočinout.
    3. V pánvi rozpálíme máslo, vložíme osušené proužky ryby, hustě posypeme nakrájenou cibulí na plátky, nasekanýma bylinkami, okořeníme kmínem, červenou paprikou, pepřem, dusíme pod pokličkou 20 minut.
    4. Porce ryby na talíři přelijeme šťávou, podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Text foto D. Marounek

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….