Rybářský rozcestník

Kranas obecný

Kranas obecný patří do čeledi ryb lodivodovitých (Carangidae). Tato čeleď čítá na třicet rodů a velmi mnoho druhů (asi dvě stě!). Obývají tropická, subtropická a mírná moře v různých končinách světa. Značná část těchto ryb má značný hospodářský význam, ročně se jich vyloví asi 1 milión tun.

Kranas obecný - více rybek na bílém pozadí

Název latinsky

Trachurus Trachurus

Jiný název

Stavrida

Rozpoznávací znaky

Dosahuje délky asi 40-50 cm a zřídka váhy nad 0,5 kg.

Obecně

Kranas obecný vytváří v mořích více poddruhů. Setkáme se s nimi poměrně často na trzích mořských ryb, kde je znám spíš pod jménem „Stavrida“. V moři se pohybuje v hejnech, která stále čile mění místa pobytu.

V sítích se většinou objevují jedinci velcí jen asi 15 cm dlouzí (například v Černém moři). Plůdek se živí planktonem, ale větší kranasi běžně pronásledují sledě, sardinky, sardele a jiné druhy ryb.

Krátce před rozmnožováním se kranasi shromažďují do velkých hejn, a to v takovém množství, že „moře se jimi široko daleko červená a rybáři jich za jednu noc uloví tisíce“.

Kuchyňské zpracování:

Maso mají kranasi bílé, poměrně tuhé. Je však celkem levné a proto se ho prodá velké množství. Na trhu bývá kranas k dostání čerstvý, sušený, uzený i konzervovaný. Nejlepší je vařené a dušené.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.