Rybářský rozcestník

Střevličku východní a slunečnici pestrou nesmí rybáři nově vrátit vodě!

Na základě novely zákona o rybářství č. 364/2021 Sb., konkrétně podle § 13, se píše o lovu ryb přesně toto: „Při lovu v rybářských revírech i v rybníkářství se zakazuje vrátit po ulovení zpět do vody invazní nepůvodní druh uvedený na unijním seznamu a použít takový druh jako nástražní rybu.“ Pro všechny druhy, které nalezneme na unijním seznamu, také platí zákaz dovozu a převozu v rámci EU, uvádění na trh, zákaz i pouhého držení, či chov, rozmnožování a vypouštění do volné přírody. Kromě jiných ryb, do unijního seznamu patří, i v Česku žijící, Střevlička východní a slunečnice pestrá.

slunecnice2-spravcakStřevličkaStřevličkaslunecnice-dalsi2

Česká republika implementovala do českých zákonů Nařízení EU č. 1143/2014 o prevenci a regulaci zavlékání a šíření invazních nepůvodních druhů výše uvedenou novelou právních předpisů ČR, včetně novely zákona č. 99/2004 Sb., o rybářství. Na základě výše uvedeného nařízení vznikl unijní seznam nepůvodních druhů živočichů žijících v EU, kam patří právě z ryb i Střevlička východní a slunečnice pestrá.

Kromě zákazu vrácení ryb nesmí čeští rybáři ani na ryby, uvedené v unijním seznamu, chytat, tedy je používat jako nástražní ryby. Fyzické osobě, za porušení tohoto zákazu, může stihnout pokuta až do výše 30 tisíc Kč!

Kromě střeviček východních (Pseudorasbora parva) a slunečnic pestrých (Lepomis gibbosus) se výše uvedený zákaz vztahuje i na další ryby, které se ale v Česku nevyskytují. Jde o Plotos proužkatý (Plotosus lineatus) což je mořský druh ryby a Hlavačkovec Glenův (Perccottus glenii), jehož výskyt byl zaznamenán na Slovensku, také v Polsku či Maďarsku.

Z živočichů se výše uvedený zákaz týká želvy nádherné (Trachemys scripta), dále raka pruhovaného (Orconectes limosus), či signálního (Pacifastacus leniusculus). Dokonce v seznamu skončila i nutrie říční (Myocastor coypus) a ondatra pižmová (Ondatra zibethicus).

Kromě ryb a živočichů se v seznamu objevují i zástupci rostlin, jako pajasan žláznatý (Ailanthus altissima), netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera), či bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum).

Aktuálně je na unijním seznamu uvedeno 30 druhů živočichů a 36 druhů rostlin.

Suma sumárum

Český rybář v (nejen) Česku musí každou chycenou střevli východní a slunečnici pestrou si přivlastnit, tedy nesmí ji pustit zpět do vody, ani nesmí žádnou z nich použít jako nástražní rybu. Ale pozor! Nesmí také zapomenout chycenou rybu nejpozději, při odchodu od vody, zapsat do úlovkového listu, stejně jako to platí u ostatních ryb.

Více o střevličkách a slunečnici najdete v našem atlase ryb zde (stačí kliknout na název ryby):

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….