Rybářský rozcestník

Lednice na rybách – zbytečný přepych nebo nutnost?

Při jednodenních vycházkách bych asi lednici k vodě rozhodně netahal, ale co když vyrážíme na více denní výpravu? Hodí se lednice u vody nebo je to zbytečný přepych? Já mám od letošního roku jasno. U vody se lednice hodí a to nejen na potraviny a nápoje, ale i na úschovu červů či žížal.

rybářskárybářskárybářská

Pokud vyrážíme na vícedenní výpravy, rozhodně se vyplatí si do auta přibalit i lednici. Dlouho jsem pokušení si nějakou výkonnou přenosnou lednici pořídit, ale nakonec jsem neodolal a jednu absorpční na plyn si koupil. Po strávení více jak měsíce u vody (šlo o dvě delší výpravy), si to bez lednice u vody již dnes neumím představit. Nejen že máme konečně u vody studené pivko, ale mohu si na výpravu dovést mléčné výrobky, vejce, ale i kuřecí maso, které nemusím zkonzumovat ihned druhý den, aby se mě nezkazilo. A v lednici se skvěle daří i červům a žížalám!

Je to fajn si otevřít mléko a nemuset se bát, že se zkazí. To ostatně platí o mnoha dalších surovin určených k vaření. Ať je venku vedro sebe větší, kvalitní lednice si s venkovním teplem poradí.

Lednice vychladí nejen potraviny pro nás rybáře, ale i nástrah pro ryby jako červy či žížaly….

V obchodech se dá koupit mnoho tipů a velikostí outdoorových, lehce přenosných lednic. Většinou fungují na elektřinu a to jak na 220 V tak na 12 V, tedy dají se napojit na autozásuvku. Některé pak umějí fungovat i na plyn. Dále lze zakoupit tzv. pasivní lednice, tedy ty, co sice sami nechladí, ale umějí potraviny poměrně dlouho uchovat studené, pokud je do lednic vložíme již předchlazené.

A ceny outdoorových lednic?

Od pár stovek až po desítky tisíc! Záleží na jejich velikosti, dále pak na jejich výkonu, o kolik dokáží snížit teplotu oproti okolí. Zda jsou pasivní, či například mají kompresor. Je opravdu z čeho vybírat, jen je třeba si uvědomit, jak ji budeme napájet, zda například pomocí generátoru, nebo třeba pomocí plynových lahví. Je to jedno z hlavních kritérií, tedy kromě ceny jednotlivých lednic. Ovšem doporučuji nešetřit!

Já koupil lednici, kterou lze zapojit jak do klasické zásuvky, tak do autozásuvky. Ovšem já ji nejčastěji používám díky plynu z plynové láhve. Plynové láhve se dají dnes vyměnit téměř na každé pumpě a tak jde o skvělou alternativu k vodě, pokud nemáme k dispozici klasickou elektřinu. Ovšem je vhodné s sebou k vodě vozit jednu bombu náhradní, když ta první dojde, aby jsme ji mohli nahradit ihned tou další.

Text i foto: Jiří Langer, šéfredaktor webu

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….