Rybářský rozcestník

Měření hloubky z lodi pomocí olovnice

Je to jednoduché, téměř nic to nestojí, máme ji ihned hotovou a přitom se s ní dá skvěle změřit hloubka pod lodí, pomalu lépe, jako s echolotem. O čem mluvím? O klasické olovnici, tedy o několika metrech provazu a menšího kamene, či jiného vhodného závaží.

měřícíměřícíměřícíměřícíměřícíměřící

Olovnice je jednoduché nádobíčko v minulosti využívané především ve stavebnictví. Ovšem i my rybáři si můžeme díky olovnici přesně změřit hloubku lovného místa a zjistit, zda je námi zvolené místo čisté, nebo naopak například plné vázek.

Olovnice se dají samozřejmě koupit, ale pro naše účely je lepší několik metrů nějakého šikovného provazu a kus kamene, či jiného vhodného závaží. Ovšem ještě na jednu věc nesmíme zapomenout. Koupit si nějakou fixu, která bude dobře, na námi zvoleném provazu, vidět a hlavně ji nesmyje voda. Vhodné jsou různé lihovky, ale i některé popisovače či zvýrazňovače.

Jak prosté, jednoduché a přitom účinné!

A jak měřit?

Na provaze si fixou vyznačíme 1 metr, pak druhý, třetí…., nakonec uvážeme vhodně velký kámen nebo nějaké jiné vhodné závaží a vlastně máme hotovo. Pak již stačí přijet lodí nad lovné místo a pomalu nechat závaží klesnout až na dno. Sledujeme čárky na provaze. Při vytahování provedeme znovu kontrolu čárek a měli bychom vědět, kolik metrů máme pod sebou.

TIP: Olovnicí se také zjistit, zda ve vodě je čisto, nebo naopak máme, na námi zvoleném místě, nějaké překážky. Stačí zátěž ve vodě mírně nadzvednout nade dno a krouživým pohybem ruky zjistit, jak to tedy dole vlastně vypadá. Ucítíme-li nějaké překážky, raději zvolíme jiné místo.

Text i foto: George, Rybářský rozcetník.cz

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….