Rybářský rozcestník

Uzení sumce – foto postup

Sumec má chutné tučné maso s malým podílem kostí. K uzení jsou nejvhodnější kusy do 120 cm, starší kusy sumce mívají příliš tučné maso, nejtučnější je pak jejich ocas …

Vykuchaného a omytého sumce naporcujeme zhruba na 15 cm velké kusy, páteř je tvrdá, silná, maso tedy nařízneme k páteři a přesekneme sekáčkem s nožem, je to dost pracné.

Naporcované kusy naložíme do láku, solení na sucho se hodí spíše pro menší ryby jako cejny, pstruhy atd. Lák připravíme svařením 5 l vody, spolu s 0,8 kg soli a 0,1 kg cukru, podle vlastního uvážení můžeme ještě okořenit cibulí, česnekem, citronovou šťávou či bylinkami. Po vychladnutí nálev nalijeme na naporcované maso.

uzeny-sumec1

Maso necháme v láku minimálně 8 hodin, u větších kusů klidně 12 hodin. Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vyvážeme důkladně potravinářským provázkem, podobně jak se váže balík na poštu, zakončíme ale očkem pro zavěšení háčku. Vyvázané kusy masa pověsíme s háčky na tyčky do vyhřáté udírny.

uzeny-sumec2

Zpočátku topíme více suchým dřevem, které dává málo kouře, ale menší plamen, aby kusy rybího masa rychle oschly. Používáme bukové dřevo nebo švestku, třešeň lze i kombinovat. Postupně zvedáme teplotu kolem 90-100 °C, kterou udržuje zhruba 1 hodinu, aby se svalovina propekla ve všech vrstvách. Když se kůže začíná lesknout, přidáváme mokré dřevo pro vytvoření kouře, máme –li dřevo suché, stačí pár kusů namočit na chvíli do kýble z vodou a mokré přiložit na topeniště. Udíme teplým kouřem zhruba při 60-80 °C, podle velikostí balíčků rybího masa, zhruba 3-5 hodiny. Správně vyuzený sumec musí být křehký, maso se odděluje od páteře, povrch je suchý, vybarvený do hněda a maso ztratilo syrovou chuť.

uzeny-sumec3

Takto vyuzený sumec má omezenou trvanlivost, konzumujeme teplé nebo studené. Přebytky je možné uložit na několik dnů do lednice, ovšem dobře zabalené v uzavřených nádobách nebo sáčkách, aby nenačichly kouřem ostatní potraviny v lednici.

uzeny-sumec4

Text i foto: D. Marounek

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….