Rybářský rozcestník

Makrela na víně se zelenými fazolkami a žampiony

Jednoduchý recept na přípravu makrel naporcovaných do tvaru podkov. Podkovy ryb nejprve zprudka opečené na pánvi okořeněné, obalené v mouce, pak podušené zaklopené, mírně podlité bílým vínem, spolu se zelenými fazolkami a plátky žampionů.

2 náročnost
30 minut
makrela
  • 2 ks makrely
  • 200 g zelených fazolek
  • 100 g žampionů
  • 0,5 cl bílého vína
  • hladká mouka
  • drcený kmín
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané, omyté makrely zbavíme hlavy a ocasu. Nožem nakrájíme na 2 cm silné podkovy, osolíme, okmínujeme, necháme chvíli odpočinout.
    2. Podkovy osušíme, obalíme v hladké mouce.
    3. V pánvi rozpustíme máslo, podkovy opečeme, z obou stran, dozlatova.
    4. K rybě přidáme nakrájené zelené fazolky, plátky žampionů, podlijeme bílým vínem. Přikryjeme pokličkou, na mírném ohni podusíme 5 minut.
    5. Sundáme pokličku, osolíme, opepříme, pečeme ještě 3-4 minuty, až se část šťávy zredukuje.
    6. Jednotlivé porce makrel na talíři přelijeme šťávou z výpeku, přidáme fazolky, žampiony.

    Doporučení

    Podáváme například s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….