Rybářský rozcestník

Koule z červů do proudné vody

Při chytání na řekách potřebujeme zakrmovací směsi, partikl, ale i další krmné komponenty, aby se nám co nejrychleji dostaly na dno a tam se také nějakou dobu udržely. Krmné směsi a partikl můžeme „slepit“ hlínou, ale co když chceme ve větším zakrmit například červy? Na červy můžeme použít speciální rybářské lepidlo a vytvořit si zakrmovací kouli, kterou pak snadno dopravíme na lovné místo prakem, raketou či například lopatkou.

koule-cervi2koule-cervi4koule-cervi3koule-cervi5koule-cervi6

Nikdy jste neslyšeli o zakrmovacích koulích z červů? Je to jedna z nejúčinnějších návnad, co vůbec existuje. Hýbající se červi dokáží ve vodě na dně vyburcovat i ty nejvíce netečné ryby, které zrovna nemají chuť se krmit.

Jak vyrobit kouli z červů do proudu?

K připravení červích „bomb“ nám stačí lepidlo na červy, písek o zrnitosti 2 až 3 mm a samozřejmě čisté červy bez pilin. Právě písek a lepidlo dokáže důkladně zatížit červy a zajistí tak, aby se červy v pořádku dostaly až na dno a tam také zůstaly delší dobu.

Na rybářském trhu existuje několik firem, které prodávají lepidla na červy ….

Postup přípravy koulí:

Nejprve červy prosejeme přes jemné sítko, pokud jsou v pilinách, pak je zasypeme lepidlem a necháme chvíli stát (je lepší si koupi již prosáté, čisté červy, stačí 0,5 l)…

Na lepidle moc nešetříme, pokud chceme, aby opravdu fungovalo….

… jemný štěrk ideálně o stejné zrnitosti mírně navlhčíme, ale vodu pak úplně slijeme a písek necháme částečně proschnout…

Jen mírně zvlhčený písek….

… písek zamícháme do červů s lepidlem, důkladně promícháme a necháme chvíli lepidlo působit…

Lepidlu chvíli trvá, než začne působit, ale pak nám vznikne taková živá placka z červů, písku a právě lepidla…

… vytvoříme koule, které pak ihned použijeme.

Koule z živých červů a písku….

Pokud chytáme v hodně proudné vodě, hodí se takto slepené červy přidávat i do krmítka například při chytání na feeder. Budete překvapeni, kolik práce udělají! Ovšem i při lovu na stojaté vodě má smysl lepidlo použít, protože tak zajistíme, že se červi při dopadu na dno ihned nerozprchnou, ale budou se kroutit a dráždit ryby několik minut, než se lepidlo úplně rozpustí a dovolí červům se rozutéct. Ovšem mezi tím nám pěkně lákají ryby do našeho lovného místa a to nejen pachem, ale i svým pohybem.

I v krmítku lepidlo udělá svoji práci, proud je hned tak neodplaví….

Já lepidlo s pískem používám i při chytání s krmítkem, všude tam, kde je silný proud. Těch pár minut na víc, co červi zůstanou v krmítku, ale i těsně po tom, co je proud začne odplavovat z krmítka, díky lepidlu a zrnkům písku, zůstanou pěkně u dna a jen pomalu se odplavují pryč od krmítka, pěkně přímo k mému háčku, který do proudu dávám až 1 metr od krmítka. Právě tam často ryby stojí v proudu a krmí se!

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.

Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…