Rybářský rozcestník

Líni na modro (podle starých receptur)

Línci na modro, recept inspirovaný recepturou Viléma Vrabce. Jde o přípravu línků o váze kolem 200 g, kteří se vaří v kořeněném nálevu, až pěkně zmodrají. Servírují se jako teplý předkrm, mezichod, ale také jako samotné hlavní jídlo spolu s vhodnou přílohou.

2 náročnost
45 minut
  • 6 ks línků asi po 200 g
  • 8 ks zrnek nového koření
  • 6 ks zrnek černého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • 120 g másla
  • 1,5 l pitné vody
  • 0,18 l octa
  • sůl
    1. Líny zabijeme nejlépe krátce před jejich úpravou, při kuchání je držíme za žábry a pracujeme na mokré podložce, aby jsme na rybách uchovali hlen, díky kterému pak při vaření zmodrají, ryby vykucháme, břišní dutinu vypláchneme, osolíme, u každé ryby hlavou a ocasem protáhneme jehlu s nití, konce svážeme, tím dostanou líni pěkný tvar
    2. Připravené svázané línky vaříme v mírně probublávajícím kořeněném nálevu z vody, octa a koření, tak 10 až 12 minut
    3. Uvařené línky vytáhneme, odstřihneme nit, línky upravíme na talíři, přelijeme je rozpuštěným máslem, ozdobíme petrželí a dílky nakrájeného citronu.

    Příprava

    Podáváme s vařenými brambory přelitými máslem a posypanými naseknou petrželkou. Jako další přílohu můžeme použít například teplou holandskou nebo majonézovou omáčku.

    Doporučení

    Pozor důležité! Při vaření línů na modro necháváme šupiny a sliz na rybách, právě díky hlenu ryby při vaření zmodrají.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Nejoblíbenější rybářské závody na světě

    Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.