Rybářský rozcestník

Číhátko (policajt) před špičkou prutu

Trik našich dědů a pradědů, který s oblibou používá dodnes především starší generace rybářů především při chytání ryb na podzim a také z jara, kdy ryby berou obzvláště opatrně. Jde o jemné chytání na položenou, kdy každý, i sebemenší, záběr je vidět na číhátku zavěšeném kousek nad vodou pod špičkou prutu.

S číhátkem před špičkou prutu jsem viděl chytat rybáře už v mládí, kdy jsem byl ještě rybářský potěr a to je již skoro 50 let. 🙂 Není to nic nového, ba naopak, ale především mladá generace chytající na boilies tuto techniku nezná. Přitom je to velice vzrušující, když se vám číhátko při záběru jemně rozhoupá … srovnal bych to se záběry při chytání na jemný feederový prut.

Prut s číhátkem zavěšeným těsně nad vodou …

Jak to celé funguje?

Je to více, než jednoduché, číhátko, většinou jde o kolečko či menší kostičku z různých materiálů, které jsou do středu proříznuté, se navleče pod špičku prutu a nechá se mírně prověšené viset na kmenovém vlasci. Krásně signalizuje i nejemnější záběry opatrných ryb. Lze také použít klasického policajta s pérkem.

Různá, doma udělaná, číhátka …

Ano, kdo nemá rád různé náhražky, může použít klasického předšpičkového policajta. I dnes se dají běžně koupit v rybářských potřebách. Můj kamarád číhátko před špičkou prutu používá pravidelně a často mě přechytá. A není divu. Opravdu, díky policajtovi zavěšeném před špičkou prutu, lze rozeznat i velmi jemné záběry.

Policajt zavěšený před špičkou prutu….

Detail číhátka, tzv. policajta na kmenovém vlasci…

I dnes lze chytat pěkně postaru, stejně je to velká zábava!

Z větviček vyrobené vidličky, policajt umístěný před špičkou prutu a prut, který je starý 40 let. I takto se dnes dá chytat ryby a dost úspěšně. Jen naviják to trochu kazí, je o něco modernější, ale také není nejmladší. 🙂

Kdo se rád vrací ke starým rybářským praktikám a občas rád vytáhne nemoderní, ale stále funkční rybářské náčiní a bižuterii, pak jistě sem tam použije i policajta zavěšeného před špičkou prutu. A vám, mladší generaci doporučuji, občas si od svého dědečka půjčit rybářskou výbavu a vyzkoušet, jak se chytalo v dobách dávno minulých. Možná vás překvapí, že i bez moderní techniky, různých elektronických udělátek, se dají chytnout ryby a je to stále velká zábava a možná i větší, jako dnes, se všemi těmi moderními hračkami, co má dnešní rybář k dispozici.

Text i foto: Jiří Langer, Rybářský rozcestník.cz

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….