Rybářský rozcestník

Zakrmovací lopatka z pet láhve

Dnes tak proklínané a zatracované pet láhve mohou mít i své pozitivní využití. Například sklerotickému rybáři mohou pomoci při zakrmování, pokud si doma zapomene originální vnadící lopatku.

zakrmovacízakrmovacízakrmovacízakrmovacízakrmovací

Občas doma něco zapomeneme. Dá se to řešit různě, půjčit si zapomenutou věc od kamaráda, nebo si ji prostě vyrobit na místě, přímo u vody. A tak tu máme opět jednu vychytávku k vodě. Lopatku vhodnou na vnadící směsi či boilies nebo pelety.

Co potřebujeme k výrobě zakrmovací lopatky?

  • jednu prázdnou pet láhev (petku)
  • lepící pásku nebo izolačku
  • vhodný delší pružný klacek

Nejprve si najdem pružný klacek, ovšem nesmí být suchý, pak by nám asi dlouho nevydržel. Případně ho upravíme tak, aby se dal protáhnout hrdlem petky. Pet láhev nůžkami, nebo nožem, rozpůlíme tak, aby nám vznikl co nejvhodnější tvar na lopatku…

… Klacek protáhneme hrdlem petky, na jeho konci uděláme zarážku pomocí izolačky nebo nějaké lepící pásky…

… klacek zasuneme do hrdla tak, aby byl hodně na těsno a izolačka či pásky bránila vysunutí hrdla z klacku…

… zajistíme lopatku z petky opět pomocí pásky či izolačky několikanásobným omotáním hrdla láhve a části klacku …

… můžeme začít zakrmovat…

Už v několika článcích jsem psal, že zkušený rybář sebou k vodě bere několik drobností, které mu mohou zachránit krk. Sekundové lepidlo, lepící pásku či izolačku, pilku a sekerku… Kdo tráví delší čas u vody, sám ví, jak často se nějkaké ty drobnosti pak hodí!

Text i foto: Jiří Langer, Rybářský rozcestník.cz

Nejčtenější články

5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

Ryba v české kuchyni – 6. díl

Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

Kam s úhořem na háčku? Kbelík je ideální!

Každý, kdo někdy vytáhl úhoře z vody ví, že bojuje i na souši a ne a ne se uklidnit. Pak je moc těžké mu háček vytáhnout z tlamky. A nejen to, necháte-li ho malou chvíli vyset na vlasci, začne se do něj zamotávat, dokáže se tak neuvěřitelně zamotat do vlasce, až se začne často škrtit. Hrozí nejen jeho poškození, ale také brzké uhynutí. Kam tedy s ním těsně po vytažení z vody?