Rybářský rozcestník

Sadec konopáč (Eupatorium cannabinum)

Statná vytrvalá bylina vysoká až 150 cm z vlhkých stanovišť z čeledi hvězdicovitých – Asteraceae.

sadecsadec

Rozpoznávací znaky

Lodyha přímá, nafialovělá, bohatě olistěná, ve stáří dřevnatí. Listy vstřícné,3-5 četné podlouhlé, pilovitě zubaté, krátce řapíkaté. Květenství úbory, v chocholičnatých latách, zákrov válcovitý, světle fialový, květy 5četné, trubkovité, oboupohlavní, světle fialové. Doba květu červen-září. Plodem jsou černé podlouhlé pýřité nažky.

Výskyt

Sadec se vyskytuje roztroušeně po celém území ČR, místy však chybí, kde se daří, vytváří souvislé porosty, roste na vlhkých místech v pobřežních křovinách, břehy vodních toků, prameniště, vlhké louky, příkopy atd.

Obecně

Bohaté, využití v lidovém léčitelství, předmětem sběru je kvetoucí nať, v minulosti bylo využití široké, sušená nať ve formě čaje se využívala na čištění krve, zlepšení činnosti žlučníku, projímavé účinky atd. Nové poznatky zjistili v rostlině jedovatý pyrolicidin, který škodí játrům, užívání čajů by mělo být jen krátkodobé.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.