Recept z ruské kuchyně, který zdomácněl i ve francouzské kuchyni. Jde o klasický piroh plněný rybím masem, houbami, vejci a dalšími přísadami. Existuje mnoho variant tohoto skvělého pokrmu. Lososa můžeme nahradit i jinou rybou, třeba filetami z tresky, či sumce.
2 náročnost
55 minut
Losos kulibjak (coulibiac)
300-400 g filetů z lososa (2 kusy po 150-180 g)
400 g lístkového těsta
300 g hřibů (lze nahradit žampiony)
2 ks vejce
1 ks žloutek
4 lžíce kysané smetany
citronová šťáva
hladká mouka
máslo
kopr
pepř
olej
sůl
Příprava
Z filetů odstraníme kůži, podélně rozřízneme na polovinu, vzniknou nám 4 filety, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odležet
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, na jemno nastrouháme
Houby podusíme na másle, necháme vychladnout
Listového těsta rozpůlíme na polovinu, na pomoučněném vále vyválíme dva pláty 20 x 30 cm, doprostřed položíme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme, pak vrstvu hub pokryjeme filetem z lososa, lososa posypeme nastrouhanými vejci, osolíme, opepříme, potřeme kysanou smetanou, položíme druhý filet, na který opět rozprostřeme vrstvu podušených hub, osolíme, opepříme
Okraje těsta přehneme, nádivku uzavřeme, balíček otočíme, aby přeložené cípy těsta byly vespodu, balíčky potřeme rozšlehaným vejcem
Na plech položíme pečící papír, potřeme olejem, položíme balíčky a dáme péct do vyhřáté trouby
Pečeme 20 minut, během pečení potřeme ještě žloutkem
Hotový kulibjak necháme částečně zchladnout, nakrájíme ostrým nožem na řezy, ozdobíme čerstvým koprem a podáváme s dušeným špenátem a kysanou smetanou.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….