Rybářský rozcestník

Blešivci (Gammarus)

Blešivci se vyskytují ve velkém množství v čistých a chladných potocích pod kameny a kusy potopeného dřeva. Patří do řádu různonožců (Amphipoda), kteří mají ze stran zploštělé tělo. Patří do jídelníčku hlavně lososovitých ryb.

Blešivci (Gammarus)

Název latinsky

Gammarus

Rozpoznávací znaky

Tělo mají blešivci stlačené, přední tykadla s postranní větévkou, které vybíhají v dlouhý bičík. Zadní tykadla mají skoro stejně dlouhá. Vlastní svrchní a druhý pár kusadel. První čtyři páry noh mají silně naduřelé kyčelní články, jejich zadní nohy jsou pak dvojvětevné.

Výskyt

Jsou rozšířeni po celém světě. Žijí jak ve vodách sladkých, tak i slaných, povrchových i v těch jeskynních a studničních.

Obecně

Jedním ze zástupců blešivců je například blešivec potoční (Crustacea Amphipoda). Živí se mrtvými těly živočichů, drobnými organismy, rostlinnými zbytky, listím. Žije v tekoucích, spíše chladných, vodách, převážně pod kameny, proto má také zploštělé tělo. Zimu přečkává zahrabán v písku nebo bahně.

V Česku žijí ještě další dva blešivci. Blešivec hřebenatý (Gammarus roeselii), který žije v teplejších i poněkud znečištěnějších vodách a blešivec obecný (Gammarus pulex), ten je znám především ze západní části naší republiky.

Nejčtenější články

Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….