Rybářský rozcestník

Když zmizí vesnice

Před třiceti lety musela obec Mušov ustoupit velkolepým plánům na vybudování vodní nádrže Nové Mlýny. Zbyl jen kostelík….

Soustava 3 přehradních nádrží na řece Dyji pod Pálavou, zvaná Nové Mlýny, byla vybudována v rámci plánů socialistického hospodářství jako rezervoár vody pro zamýšlené rozsáhlé zavlažovací kanály. Po revoluci v r. 1989 se však od úmyslu zavlažovací sítě upustilo a Nové Mlýny tak nikdy nedostály svého původního účelu. Dnes Nové Mlýny slouží především k rekreaci. Horní nádrž slouží pro rekreaci, střední je přírodní rezervací – PR Věstonická nádrž s ostrůvky pro hnízdění ptáků a dolní slouží pro závlahy i když v současnosti velmi omezeně, avšak má velký potenciál do budoucna. Jinak díky ní a malé elektrárně probíhá výroba elektřiny,  slouží k rekreaci, k vodním sportům a také nám rybářům.

 

Zdroj: Události Brno

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….