Vynikající úprava sumce podle receptu z maďarské kuchyně. Vyzkoušeno, je to moc dobré!
2 náročnost
45 minut
Sumec v kysaném zelí - detail
1 kg masa ze sumce
500 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany
2 ks cibule
2 dl červené vína
sladká červená paprika
hladká mouka
nové koření
bobkový list
sádlo
kmín
pepř
sůl
Příprava
Maso ze sumce zbavíme kostí, odstraníme kůži, tuk, nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme
Mouku smícháme s červenou paprikou, kostky ve směsi obalíme, opečeme na rozehřátém sádle do zlatova ze všech stran, opečené kostky pak odložíme stranou
Do šťávy po pečení přidáme cibuli, necháme zesklovatět
Zelí vymačkáme, překrájíme na menší kusy, přidáme k cibuli, podlijeme vínem, ochutíme, bobkovým listem, novým kořením, kmínem, dusíme pod pokličkou, až je zelí měkké
Sundáme pokličku, odstraníme koření, necháme část šťávy vydusit
Zelí přendáme do pekáče, vložíme kostky opečeného masa, opatrně promícháme se zelím, zalijeme smetanou, vložíme do vyhřáté trouby, 15 minut necháme zapéct.
Doporučení
Hotový pokrm podáváme bejlépe s maďarskými těstovinami, tzv. tarhoňou.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….