Rybářský rozcestník

Čolek karpatský (Lissotriton montandoni)

Čolek karpatský je druh čolka z čeledi mlokovitých. Patří mezi Karpatsko-sudetské endemity. Žije v Karpatech a mimo Karpat v severovýchodních Čechách. Vyskytuje se zejména ve vyšších polohách v jehličnatých a bukových stanovištích.

Čolek

Název latinsky

Lissotriton montandoni

Rozpoznávací znaky

Samci jsou i u tohoto druhu čolka menší, než samičky. Zatím, co samci dosahují délky do 9 cm, samice bývají často dlouhé přes 10 cm. Tento čolek má příčný průřez těla nahoře hranatý díky výrazným podélným kožním lištám po stranách hřbetu a zploštělé svrchní straně trupu. Samci mají na hřbetě jen nevýraznou mediánní hranu. Břicho a hrdlo jsou žluté až oranžové, beze skvrn. Hřbet a boky jsou pískově žluté, žlutohnědé až olivově zelené, pokryté drobnými nevýraznými skvrnami nebo tečkami. Samice jsou světlejší, skvrny nebo tečky na těle jim většinou chybějí. V terestrické fázi je tělo obou pohlaví svrchu celkově tmavší, kůže drsnější. Larva dosahuje maximální velikosti 2,5-3,5 cm. Nízký ploutevní lem začíná na hřbetě až výrazně za úrovní předních končetin a ocas je tupě zakončen.

Výskyt

Na naše území zasahuje jen okrajově v severovýchodní části republiky, kde prochází severozápadní hranice rozšíření tohoto druhu. Jeho lokality nacházíme v Beskydech, Javorníkách, Hostýnských a Vizovických vrších, případně v předhůřích karpatských pohoří. Čolek karpatský je karpatský element s přesahem do okolních pohoří. Kromě Česka žije dále na Slovensku, v Polsku, také na Ukrajině a Rumunsku.

Obecně

Čolek karpatský patří mezi tzv. malé druhy čolků. Žije v rybnících, jezírkách v lomech, drobných lesních a lučních tůňkách a rybníčcích, avšak i v zatopených příkopech, mokřadech na kalištích zvěře a v kalužích na lesních blátivých cestách.

Čolci setrvávají v rozmnožovací fázi života (tzv. vodní fázi) přibližně 2-3 měsíce. Dospělí čolci pak vodu opouštějí a žijí na souši pod kameny, padlým dřevem, v mechu apod. Rozmnožování předcházejí tance samců. Samice klade vajíčka na vodní rostliny a různé jiné vhodné předměty. Z vajíček se zhruba po dvou týdnech líhnou larvy živící se planktonem. Přibližně po dvou až třech měsících se proměňují v čolky, kteří opustí vodu a žijí na souši podobným způsobem jako dospělí čolci až do dospělosti (třetím rokem), kdy se na jaře vrátí do vody.

Čolek karpatský (Lissotriton montandoni) - druhé foto

Čolek karpatský (Lissotriton montandoni) – druhé foto

Všichni čolci zimují v zemních úkrytech, tedy různých puklinách ve skalách, v opuštěných norách hlodavců …., výjimečně i na dně vodních nádrží zahrabáni v bahně.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….