Rybářský rozcestník

Norek americký (Mustela vison)

Norek americký je šelma z čeledi lasicovitých. Je to u nás nepůvodní druh, který se do volné přírody dostal díky únikům z kožešnických farem. Je schopen celoročně přežít v naší přírodě, je aktivní i v zimě. Jeho populace pomalu, ale jistě v Česku rostou.

American

Název latinsky

Mustela vison

Jiný název

mink

Rozpoznávací znaky

Chodidla mají hustě osrstěná a prsty opatřené drobnými drápy, mezi prsty pak mají malé blanky. Délka ocasu odpovídá až 45 % délky těla. Norek americký má tmavohnědou až černohnědou srst, pouze na spodním rtu a na bradě má bílé skvrny. Tyto skvrny se u některých jedinců objevují také na hrdle, hrudi, břiše, či ve slabinách. Srst má hustou. Počet mléčných bradavek u samic je proměnlivý, nejčastěji mají 3-4 páry.

Výskyt

U nás nepůvodní druh, jeho domovinou je Severní Amerika. V Evropě žijí vysazené populace především v severní polovině kontinentu a ostrůvkovitě ve Španělsku a Itálii. Dlouho se norek objevoval jen mozaikovitě v širším okolí chovných farem, ze kterých unikal do volné přírody, avšak ke konci 20. století, kdy řada farem zanikla i tím, že chovaná zvířata byla vypuštěna do přírody, dnes se s ním už můžeme setkat prakticky kdekoliv.

Obecně

Norkové jsou blízce příbuzní tchořům, liší se od nich hlavně malými plovacími blánami mezi prsty předních i zadních končetin. Norek žije samotářsky, úkryty opouští po setmění. Zdržuje se v bezprostřední blízkosti tekoucích nebo stojatých vod, kde loví většinu potravy. Loví hlavně hryzce, ondatry i další drobné hlodavce, nepohrdne ani rybami, ptáky, žábami, škeblemi, mlži nebo hmyzem.

Dospělé kusy žijí na teritoriu velkém od 1 do 6 km úseku toku. Žije v mělkých norách, obvykle s jedním z vchodů pod hladinou. Dobře plave i se potápí. Je čilý po celý rok, ale v zimě, za škaredého mrazivého počasí klidně nevyleze z nory i několik dní.

Páří se koncem zimy a časně z jara. Samice je gravidní 40 až 50 dní, někdy i déle. Rodí se ji v průměru 4-6 mláďat, ovšem ze zajetí jsou známy i více početné vrhy. O mladé se stará pouze samice, otcové potomci nezajímají. Mladí norkové se rodí slepí, trvá měsíc, než začnou vidět. Z hnízda odcházejí poměrně brzy, již po necelých dvou měsících. Dospělí, schopni se dále rozmnožovat, jsou zhruba za 10 měsíců. V zajetí se dožívají až 10 let, ve volné přírodě žijí kratší dobu.

Text: George, Rybářský rozcestník.cz, foto: fotky-foto.cz

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….