Olihně jsou velmi oblíbené v Japonsku pro svoji rychlou přípravu a chutné jemné bílé maso. Vyzkoušejte jednu z asijských variant.
1 náročnost
30 minut
Oliheň na japonský způsob
500 g chapadla olihně (kalamárů)
2 lžíce omáčky Teriyaky
1 lžíce sherry
1 svazek jarní cibulky
2 ks stroužky česneku
1 ks červená paprika
1 ks žlutá paprika
sezamové semínko
čerstvý koriandr
pepř
olej
sůl
Příprava
Z chapadel odstraníme kůži, nakrájíme na kousky, opečeme na oleji zhruba 2 minuty, odložíme stranou
Do oleje v pánvi, kde jsme opekli oliheň, přidáme proužky papriky, nakrájenou cibulku i s natí, opečeme za stálého míchání 2-3 minuty
Do směsi vrátíme kousky olihně, přidáme omáčku Teryiaky, sherry, opepříme, osolíme, krátce prohřejeme
Na talíře rozložíme uvařenou rýži, posypeme nasekaným koriandrem, na rýži upravíme směs a posype sezamovým semínkem a teplé podáváme.
Poznámka
Kalamáry, to je obchodní název pro oliheň. Má jemné, bílé, nasládlé, maso, patří mezi hlavonožce jako chobotnice. Na trhu se v ČR objevují chlazené celé kusy, nebo zamražená chapadla nebo těla. Tubusy (těla) se dají plnit, nebo krájí na kroužky a smaží, v těstíčku, nebo dusí. Chapadla se většinou připravují přírodně, různé směsí, třeba se zeleninou, hutné rybí polévky, nebo pokrájené na větší špalíčky jsou vynikající grilované s různými omáčkami.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Rybí karbanátky naložené v pikantním, sladkokyselém nálevu. Na rybí pečenáče z bílých ryb je nejvhodnější větší cejn, tloušť, podoustev, plotice, karas atd.
Rybí filety z tresky nebo mořské štiky potřené česnekem, pokapané citronovou šťávou, okořeněné a osolené, nechané 2 hodiny odležet, pak zapečené v troubě posypané bylinkami a pokladené kolečky citrónu a plátky másla, přelité bílým vínem.
Pomleté maso štiky spolu s cibulí, promíchané se žemlí, dochucené kořením, směs povařená ve vývaru, zamotaná do hadrového ubrousku, servírovaná nakrájená na plátky.
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….