Rybářský rozcestník

Topol bílý (Populus alba)

Topol bílý, zvaný též topol linda, je opadavý strom z čeledi vrbovité, v Česku je poměrně hojně rozšířený, především v údolích velkých řek.

Topol bílý (Populus alba)

Název latinsky

Populus alba

Jiný název

topoľ biely, linda

Rozpoznávací znaky

Mokřadní strom vysoký do 35 m, pokud roste v suších oblastech, pak vyrůstá pouze jako keř. Má široký kmen, rozložitou velkou korunu a bělošedou až zelenošedou kůru, která je ve stáří tmavě šedá až černavá a hrubě rozpukaná. Listy má na líci lysé a lesklé, na rubu pak plstnaté, přičemž tvar listů je různý. Samičí jehnědy jsou až 5 cm dlouhé a zelené, s rezavými listeny a dvěma červenými čnělkami a žlutými bliznami. Samčí jehnědy jsou o něco větší, až 7 cm dlouhé, šedé s červenými prašníky. Plody jsou jehnědy dlouhé až 10 cm, s velkým počtem ochmýřených semen.

Výskyt

V Česku roste hojně, hlavně v nížinách. Ve světě roste téměř v celé Evropě, také na Sibiři, v Austrálii, Asii a na Novém Zélandě.

Obecně

Topol bílý roste v lužních lesích, pobřežních křovinách a na říčních náplavech, ale i jinde, v mokřejších oblastech. Je to světlomilná dřevina, nesnáší polostín. Velmi dobře snáší kolísání vody a trvalejší zaplavení. Kvete v březnu a v dubnu před olistěním a každoročně bohatě plodí.

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….