Rybářský rozcestník

Dub letní (Quercus robur)

Dub letní je mohutný listnatý strom z čeledi bukovitých. Přirozeně se vyskytuje v Evropě a Malé Asii, na Kavkaze a v některých lokalitách severní Afriky.

Dub letní (Quercus robur)

Název latinsky

Quercus robur

Jiný název

dub letný, křemelák

Rozpoznávací znaky

Kmen je v mládí zakřivený, později vzpřímený, vysoká až 50 metrů. Korunu má nepravidelnou, hustou, širokou. Kůru má v mládí hladkou, později popraskanou, hrubou, tlustou až 10 cm. Pupeny má oválné až vejčité, tupé, někdy špičaté, světle hnědé. Listy má řapíkaté, čepel podlouhle vejčitou, na bázi s výraznými oušky, a až 8 tupými laloky, na líci lesklé, holé, na rubu světle zelené, v mládí chlupaté, později holé. Kvete v květnu. Plody mají 2 až 5 stopek. Žaludy jsou podlouhle elipsoidní, velké až 3 cm.

Výskyt

V Česku roste hlavně v nížinách a středních polohách. Ve světě pak roste téměř v celé Evropě.

Obecně

Dub letní je dlouhověkká dřevina dorůstající výšky až 50 metrů, dožívající se běžně 500 let, ale jsou známy kusy staré až 1000 let! 

Nejčtenější články

Na candáty s PVA

Při chytání candátů si můžeme podobně pomoci zvýšit šance na záběr, jako například při chytání kaprů, jen stačí kromě nástrahy lovné místo zakrmit kousky rybího masa. K tomu nám poslouží například PVA punčocha.

Lov kaprovitých ryb ve studené vodě

Někdo doma nevydrží, ani když je chladno a voda ledová. Právě v pozdních podzimních a zimních měsících je třeba použít nástrahu při chytání kaprovitých ryb, která je ve studené vodě rychleji rozpustná a tak ve vodě tvoří stopu, která by mohla prásknout do nosu v tu dobu líným rybám, které rozhodně v zimě nepřekypují aktivitou. Stejně vhodné je ve zvýšené míře používat různé obalovací pasty a dipy, které nám pomohou zvýšit atraktivnost nástrahy. Ovšem jen dobrá nástraha nám úspěšný lov v zimním období bohužel nezajistí.

Chytání dravců na makrelí ocásek

Ano, je to tak. I na ocas makrely se dá celkem úspěšně chytat například štiky. I když „kudličky“ makrelu nemají šanci ve vodě nikdy potkat, přesto právě její ocásky jim fakt dost chutnají. A tak když budete v létě grilovat makrely, uřízněte jim konce těla a dejte je do mrazáku. Na podzim se vám budou hodit při lovu dravců, především pak štik. Ovšem i další části makrely našim dravcům chutnají!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím