Rybářský rozcestník

Vrba popelavá (Salix cinerea)

Vrba popelavá je středně velký, hustý keř vysoký až 3 metry. Má polokulovitý vzrůst s bohatě větveními větvemi. Patří do čeledi vrbovitých. Dožívá se asi 40 let.

Název latinsky

Salix cinerea

Jiný název

vŕba popolavá

Rozpoznávací znaky

Až 5 m vysoká dřevina. Větve mají kůru hladkou, šedou, na dřevě po sloupnutí kůry s výraznými lištami. Letorosty má hustě krátce šedě chlupaté, stejně jako dvouleté větvičky. Pupeny má dlouhé až 4 mm, květní velké až 6 mm, chlupaté. Listy má podlouhle vejčité, čepel dlouhou až 9 cm,širokou až 3 cm. Jehnědy má elipsoidní až válcovité, dlouhé až 4 cm, širkoé až 1,5 cm, přisedlé, s opadavými listeny na bázi. Tobolka má 2 chlopně, které mají až 7 semen. Kvete v dubnu a květnu před rašením listů.

Výskyt

V Česku roste roztroušeně na celém území, ve všech pásmech, chybí snad jen na horách. Ve světě ho najdeme růst téměř v celé Evropě, také v západní Sibiři a Střední Asii.

Obecně

Tento dvoudomý keř roste převážně v lužních lesích, podél vodních toků, u tůní a na březích slepých ramen, v bažinách a v terénních sníženinách kolem rybníků. Snáší trvalejší zatopení vodou i časté záplavy. Má rád slunce, ale mírné zastínění mu nevadí.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….