Rybářský rozcestník

Vrba tojmužná (Salix triandra)

Vrba trojmužná je statný keř z čeledi vrbovitých. Jeho výška se pohybuje kolem 4–6 metrů. Korunu má košatou, bohatě větvenou. Větve jsou obloučnaté, pružné, na koncích hustě rozvětvené. Dožívá se 40 let.

Název latinsky

Salix triandra

Jiný název

vŕba trojtyčinková

Rozpoznávací znaky

Keř vysoký až 4 m, výjmečně až 6 metrů. Je hustě rozvětvený. Kůra na starších větvích olupující se ve velkých pásech nebo šupinách. Větve v uzlech snadno lámavé. Jednoleté větvičky slabě hranaté, zelenohnědé, holé. Pupeny vejčitě kuželovité, dlouhé maximálně 4 mm, jsou žlutozelené až žlutohnědé. Stopka listů s jednotlivými žlázkami. Listy na kvetoucích větvičkách nezřetelně pilovité až celistvookrajové. Podpůrné listeny roztroušeně krátce chlupaté. Kvete v dubnu až květnu, těsně před rašením listů. Plod je tobolka.

Výskyt

V Česku rostou dva poddruhy, spíše v nížinách a středních polohách. Ve světě roste téměř v celé Evropě, ve Střední Asii, najdeme ji i v severní Africe.

Obecně

Vrba tojmužná roste především na výživnějších hlinitých a písčitých půdách, je často součástí mokřadních stanovišť, jako všechny mokřadní dřeviny snáší záplavy. Mohou ji poškodit pozdní mrazy.

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.

Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…