Rybářský rozcestník

Kapr na víně a smetaně

Recept na úpravu kapra z maďarské kuchyně. Lze použít i jiný druh sladkovodní ryby, například maso sumce, candáta, štiky …

2 náročnost
50 minut
Kapr na víně a smetaně
  • 1 kg kapra (sumce, candáta, štiky ...)
  • 100 g slaniny
  • 2 dl zakysané smetany
  • 2 dl bílého vína
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kousek celeru
  • červená mletá paprika
  • hladká mouka
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme a do kůže uděláme po 2 cm zářezy, do kterých vložíme tenké plátky slaniny
    2. Víno naředíme 1 dl vody a svaříme s nakrájenou mrkví, celerem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem
    3. Porce kapra vložíme do pekáče, který vymažeme máslem, posypeme červenou paprikou a kmínem
    4. Víno scedíme, odstraníme koření a uvařenou zeleninou, vínem přelijeme kapra a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, během pečení poléváme kapra svařeným vínem
    5. Když je ryba měkká, zalijeme kysanou smetanou ve, které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky a ještě 5 minut necháme zapékat
    6. Hotovou rybu na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s rýží.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….