Rybářský rozcestník

Pečené kapří podkovy s mandlemi a medem

Kapr nakrájený na podkovy, marinovaný v citronové a pomerančové šťávě, pečený v troubě na másle, podlitý citrusovou šťávou, potřený medem a pokladený mandlemi.

2 náročnost
40 minut
+ 30 minut odležení  
  • Rozpis na 4-6 porcí:
  • 1 ks očištěný kapr o váze 2,5-3 kg
  • 100 g mandlových lupínků
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžíce nastouhané citronové kůry
  • šťáva z 1 ks citrónu a 1 ks pomeranče
  • máslo na vymazání formy
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěného kapra zbaveného hlavy a ploutví omyjeme, osušíme a nakrájíme napříč přes páteř na podkovy asi 3-4 cm široké
    2. Porce masa osolíme, okořeníme pepřem a pokapeme částí citronové a pomerančové šťávy, promícháme s jemně nastrouhanou kůrou z citrusů, necháme v chladu tak 30 minut odležet
    3. Porce kapra vyjmeme z marinády a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem
    4. V troubě vyhřáté na 200 °C zprudka zapečeme, pak trouby ztlumíme na 180 °C, rybu potřeme medem, hojně posypeme mandlemi, podlijeme zbytkem citrusové šťávy z pomeranče i citrónu a pečeme ještě dalších 10-15 minut
    5. Hotový pokrm necháme 5 minut rozležet, pak porce přendáme na nahřáté talíře a servírujeme.

    Doporučení

    Takto upraveného kapra podáváme s bramborovou kaší či vařenými bramborami.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….