Rybářský rozcestník

Orobinec širokolistý (Typha latifolia)

Tato vytrvalá až 2,5 metru vysoká bylina s plazivým oddenkem nejlépe roste v hlinitopísčitých a jílovitých půdách na místech s dostatkem slunce. Nevadí ji kolísání hladiny.

Orobinec širokolistý - Typha latifolia

Název latinsky

Typha latifolia

Jiný název

pálka širokolistá

Rozpoznávací znaky

Lodyha až 2,5 metru vysoká, s plazivým oddenkem. Listy má dlouhé až 20 cm, široké až 3 cm, zelené až modro-zelené barvy, přesahují svou délkou květenství. Květenství je ve výrazné vrcholové palici pohlavně oddělené. Samičí palice je ve spodní části a na ní většinou přímo, ale někdy s menší mezerou navazuje palice samčí. Samčí květenství později dorůstá v tzv. "doutník" dlouhý až 20 cm délky, o průměru do 3 cm. Zbarvení palic je do tmavo-hněda. Kvete od července do srpna.

Výskyt

V Česku roste poměrně hojně, a to jak v nížinách, tak ve středních polohách. Nenajdeme ho jen v horských pásmech. Ve světe nejvíce roste v Evropě a Severní Americe. Také ho najdeme v části Asie a Afriky, dále v Austrálii, Jižní Americe a také na Novém Zélandu.

Obecně

Orobinec širokolistý je statná vytrvalá rostlina se silnou lodyhou. Porůstá břehy stojatých a mírně tekoucích vod. Díky jeho růstu břehy zpevňuje, což se využívá například při zakládaní rybníků.

Nejčtenější články

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….