Rybářský rozcestník

Růžkatec ostnitý (Ceratophyllum demersum)

Růžkatec ostnitý roste většinou ve stojaté nebo pomalu tekoucí teplejší vodě, nejčastěji v substrátu v hloubkách do 2 metrů.

Název latinsky

Ceratophyllum demersum

Jiný název

rožkatec ponorený

Rozpoznávací znaky

Lodyha nepravidelně větvená, dlouhá až 1,5 metru. Má tmavě zelené, tuhé listy dlouhé až 2,5 cm, vidličnatě členěné, se 2 až 4 koncovými úkrojky hustě ostře zubatými. Květy má malé, nenápadné, přisedlé po jednom v paždí listů.

Výskyt

V Česku se výskytu v teplejších oblastech. Naopak chybí v oblastech hornatých.

Obecně

Vytrvalá vodní rostlina zakořeněná ve dně substrátu. Velikost a tvar listů velmi závisí na průtoku či teplotě vody i jejímu kolísání. Lodyhy má až 1,5 metrů dlouhé s tmavými listy dlouhými až 2,5 cm. Květy má malé nevýrazné, přichycené v paždí listů. Růžkatec vytváří kyslík a vytváří úkryty jak pro ryby, tak zajišťuje jejich potravu.

Pokud se přemnoží, stěžuje odlov ryb v chovných nádržích.

Text: George, Rybářský rozcestník.cz, foto: fotky-foto.cz

Nejčtenější články

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

Nejoblíbenější rybářské závody na světě

Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.