Rybářský rozcestník

Zakrmování kobrou na malých vodách

Kobra je k zakrmování opravdu skvělou pomůckou. Dokážeme s ní zakrmit lovné místo i hodně daleko od břehu. Ale když jsem poprvé použil kobru na menší vodě, byl jsem nemile překvapen, že zakrmuji druhý břeh místo vybraného lovného místa. Přitom stačila dobrá rada po telefonu mého zkušenějšího kamaráda a já dokázal okamžitě nahazovat boilies tam, kam jsem potřeboval, i když lovné místo bylo poměrně blízko mého břehu. Tady je…

kobra-úchop-3kobra-prak

Je to neuvěřitelně prosté! Prostě stačí uchopit kobru výše, než je rukojeť kobry a koule začnou létat okamžitě do menší vzdálenosti. Taková blbůstka a jak to skvěle funguje. Existuje vzdálenost, kde často chytám, kam lopatkou nedohodím, ale kobra, při jejím klasickém úchopu, mě koule zanáší mnohem dále, než potřebuji. Pak se hodí použít tento trik s uchopením kobry.

Posunutím ruky lze poměrně přesně zakrmit i místa blíže břehu….

Rád používám prak, ale kobru jsem si také oblíbil. Na boilies je prostě skvělá a člověk se sní i pěkně protáhne. Kdo ji ještě nevyzkoušel, doporučuji!

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím