Rybářský rozcestník

Zajištění žížaly na háčku pomocí zarážky

Často hodně aktivní žížaly na háčku dlouho nevydrží, prostě se z něj vykroutí a to i přes případný protihrot. Přitom stačí tak málo, zajistit žížalu gumovou zarážkou.

žížalažížaladušeudice

Někdy jde o zvláště aktivní žížaly, které se dokáží vykroutit z háčku, jindy je z háčku umí šikovně stáhnout okoun, truman, či jiná vychytralá ryba. Pak to zamrzí, když po chvíli vytáhneme návazec z vody a háček nejdeme prázdný. Přitom existuje jednoduchá vychytávka, jak zajistit, aby žížaly na háčku vydržely déle, nejlépe pak do záběru.

Zarážka z duše gumy…

Stačí kousek gumy z duše kola, ten napíchneme na háček hned po tělu žížaly a je to. Nejlépe je zarážku umístit až za ohybem háčku, je dobré nechat háček co nejvíce odkrytý, aby nakonec zarážka nezabránila dobrému zaseknutí háčku v hubě ryby.

Text i foto: Roman „Dědek“ Kováč

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.