Rybářský rozcestník

V létě chytáme kapry na hladině (a těsně pod ní)

Když se v letním období kapři vyhřívají těsně pod hladinou, nemusí to ještě znamenat, že tam také vyhledávají a přijímají potravu. V některých případech je skutečně nejvýš vyplašíme a záběru se nedočkáme. Ovšem jsou i dny, kdy se ryby skutečně přímo z hladiny nebo těsně pod ní intenzívně krmí, potom bychom měli zkusit vhodnou metodou některého z nich přelstít.

Kapři pod hladinou ...

Že mají ryby skutečně zájem o potravu, zjistíme snadno, málokdy totiž sousta z hladiny jen decentně nasávají, často je slyšet kapří „mlasknutí“ i na několik metrů, nehledě k výraznému kolečku, které se na hladině vytvoří.

Pokud berou potravu pod hladinou, lze to zjistit podle občasného zavlnění, někdy se i vyklenutý kapří hřbet objeví nad hladinou a máme-li polarizační brýle, které dobře odfiltrují odlesky hladiny, spatříme i záblesky otevírané kapří tlamky. Velký výběr těchto brýlí najdete i u nás v obchodě, například zde: BRÝLE – Katalog

Nic neuspěchat a přemýšlet o taktice i nástraze

Pokud se ryby krmí z hladiny, můžeme jejich zájem podpořit rozhozením drobných kousků plovoucích pelet nebo kostek pečiva, rozhodně to ale nepřehánějme, kapři jsou u hladiny ostražití, a jak zjistí něco podezřelého, bude nějakou dobu trvat, než se k hostině vrátí.

Jak nahodit co nejnenápadněji a současně dostatečně daleko, to bývá často největší problém. Na několik metrů postačí tenký vlasec (ovšem nepodcenit kapří sílu, tedy rozumný kompromis) a nahodíme i bez zátěže, jinak musíme vybrat některé z řešení, které se nám nabízejí.

Znáte kulové plovátko neboli „bublinu„? Je to jednoduše řečeno dutá kulička, kterou opevníme na konec návazce a podle potřeby (tedy plánované délky odhozu s přihlédnutím k síle vlasce) ji částečně naplníme vodou.

Kapr u hladiny

Kapr u hladiny

Jednoduché a levné řešení, ovšem má pochopitelně i své stinné stránky. I to nejmenší kulové plovátko způsobí na hladině po dopadu poměrně značný rozruch, s tím prostě nic nenaděláme.

Navíc je upevněno na vlasci, takže naše nástraha bude umístěna na bočním návazci a tím pádem bude vlasec poměrně nápadný, pokud bychom nástrahu umístili až za plovátko, prezentace nebude v žádném případě správná a nástraha i při maximální snaze dopadne nedaleko plovátka.

Další variantou je populární uchycení zátěže pomocí kostky cukru, která se po nahození rozpustí a potom uvolněná nástraha vyplave na hladinu.

Použít lze i kombinaci návnady s nástrahou, kdy půlku rohlíku nebo malou patičku chleba (pro kapry prostě těžko polknutelnou, ale po namočení „okusovatelnou“ návnadu) přichytíme například obyčejnou slabou gumičkou a háček s lákavým soustem téhož materiálu necháme viset vedle.

Z velkého kusu se uvolňují drobečky, které přivábí ryby, ty si povšimnou nastraženého kousku s háčkem a… postačí už jen ve správnou chvíli zaseknout. Rozhodně při lovu z hladiny nepřehazujeme příliš často, každý nához působí dost rušivě, stejně jako stahování plovátka.

Pro zásek je třeba mít zrak jako ostříž nebo pořádnou dávku onoho pověstného rybářského štěstí, pokud nezjistíme záběr podle pohybu vlasce (a plovoucí vlasce bych pro tento způsob lovu moc nedoporučoval, raději pozvolna se potápějící a ve vodě téměř neviditelný fluorcarbon).

Nástrahy pro ryby i pro domácí mazlíčky

Nač budeme lovit? Použít můžeme pečivo (ale kromě napařeného a následně lisovaného na háčku moc dlouho nevydrží – o častém přehazování už jsme se bavili o kousek výše), brouky a hmyz, výbornou volbou jsou ale například plovoucí pelety, extrudy, případně překvapivě aromatické a opravdu úspěšné pamlsky i granule pro psy a kočky, do kterých můžeme pro snadnější nastražení vyvrtat otvor.

Nemusíte se bát nastražit přímo na špičku háčku, mnohé montáže jsou řešeny zavěšením několika kousků nástrahy mimo háček pomocí šňůrky nebo nitě. Osvědčují se i poměrně atypické nástrahy typu marshmallow a dalších sladkosti pro malé mlsouny.

V tomto případě je vhodné lehké zakrmení předem. Zakoupit lze i speciální plovoucí nástrahy různých typů.

Zdroj: www.obchodprorybare.cz

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?