Rybářský rozcestník

Správný postup při rozmrazování ryb

Většina lidí dělá tu chybu, že se snaží zmražené rybí maso co nejrychleji rozmrazit a to buď pomocí mikrovlnné trouby nebo ponořením ryb do vařící vody. Ale to je špatně! Chcete-li, aby jste si na rybách opravdu pochutnali a zachovali kvalitu jejich masa, musíte dát rozmrazení ryb čas a rozmrazovat je vždy pomalu, pěkně pozvolna.

fish-zmrazeni-pstruzifish-zmrazeni-kaprifish-zmrazeni-pstruzi2

Vzhledem k tomu, že Česko je vnitrozemský stát, nezbývá nám, než mořské ryby dovážet. Velká část z nich se k nám pak dostává zamrazená, což je logické. Čištění, kuchání a zamrazení ryb se děje často již přímo na lodích, aby se dostaly ke koncovému zákazníkovi v co nejlepším stavu. Ryby jsou zprudka zmrazované šokem, za velmi nízkých teplot, díky tomu pak zůstává jejich maso téměř neporušené a velice kvalitní. Po celou dobu dopravy a také v prodejnách se přechovávají ryby v teplotách pod bodem mrazu a tak je jen na nás zákaznících, jestli si dovezeme zakoupené ryby v pořádku, dobře zamrazené, až k sobě domů, nebo je necháme například povolit dlouhým převozem špatně uložené v obyčejných taškách, místo toho, abychom je uložili do vhodných termo nádob či speciálních tašek určených na převoz mrazených produktů.

Pstruzi na ledu …

Na českém trhu je dnes k dostání řada umělohmotných boxů a termo tašek určených na převoz potravin, kdy hlavně v letních měsících se bez nich neobejdeme, pokud nechceme zmrazené ryby, ale i jiné výrovky, aby nám teplem v kufru auta nepovolily. Převoz potravin z obchodu domů rozhodně nepodceňujte, často právě při transportu a špatném uskladnění zamrazeného zboží si sami ničíme kvalitní potraviny jejich předčasným povolením.

Málo kdo ví, že rybí maso, i když bylo řádně zpracováno a zmrazeno, začne ztrácet svoji kvalitu již po třech týdnech bez ohledu na to, jak kvalitní máte doma mrazící box. Proto i zmrazené výrobky, včetně rybího masa, dlouhodobě v mrazničkách neuchovávejte a raději je rychle upotřebte. Obecně se doporučuje nakoupené, nebo i čerstvě zamrazené ryby, nechat v mrazácích nejdéle 3 měsíce! Potom jde kvalita masa rapidně dolů. Najdete-li pak zamrazené ryby, které jsou více jak 6 měsíců zamrazené, raději je nekonzumujte, protože to už může jít i o vaše zdraví.

Dost ale poučování o délce skladování ryb, pojďme si tedy říci, jak správně rozmrazit rybí maso.

Správné rozmrazování ryb

Asi nejlepší způsob, jak rozmrazit ryby, je přendat je z mrazáku do ledničky a nechat je 24 hodiny velmi pomalu roztát. Tento způsob je k rybímu masu nejšetrnější a ryby při něm téměř neztrácejí na svojí kvalitě. Pokud přeci jen spěcháte, dá se tento postup urychlit tím, že ryby ponoříte do nádoby s ledovou vodou a pak je necháte v lednici pomalu roztát, tak ušetříte pár hodin a maso zůstane pořád dost kvalitní.

Ovšem rozhodně nezkoušejte vše urychlit v mikrovlnné troubě! Jakékoliv maso, natož rybí, které patří mezi nejchoulostivější masa vůbec, ztratí svoji strukturu, hrozí nechtěné povaření masa a celkově se s ním bude hůře dále pracovat, pokud na něj použijete mikrovlnku. Rozhodně vám většinou takto rozmrazená ryba chutnat nebude.

Další metodu, kterou chybně volí mnoho lidí, je vložit ryby do horké vody. Další způsob, jak zničit nejen rybí maso ještě dříve, než ho začnete dále tepelně upravovat. Rozmrazováním ryb v horké vodě opět zničíte strukturu masa a hlavně jejich chuť.

Sladkovodní ryby jsou na tom stejně, jako ryby mořské ….

Suma sumárum

Stejně jak dlouho někdy trvá chycení ryb, podobně dlouhou dobu potřebují ryby na to, aby nám pěkně pozvolna roztály, pokud jsme je měli zamrazené. Asi nejlepší rada je ryby vůbec nemrazit a jíst je čerstvé. Ovšem hlavně u mořských ryb nám většinou nic jiného nezbývá, než je zamrazit, pokud si je chceme dovést dojmů. A u kupovaných ryb je to jasné. Koupíme-li ryby zmrazené, zkontrolujte si na obalu, kdy vlastně byly zamrazené. Pokud to bylo dříve, jak před 3 měsíci, vraťte je zpátky do mrazničky a najděte si čerstvější ryby. Ty pak doma co nejdříve nechte postupně, pěkně pozvolna rozmrazit a co nejdříve je tepelně upravte, aby jste si na nich opravdu pochutnali, skoro, jako na těch čerstvých, vytažených ten den z moře.

Tento článek jsem věnoval především mořským rybám, ale obecně tyto rady platí i pro ryby sladkovodní. Každý zkušený rybář ví, že nejchutnější je ta ryba, kterou jsme si ten den chytili a večer pak připravili k snědku. Konzumujte především čerstvé ryby a do mrazáku je dávejte jen výjimečně a pokud ano, tak jen na pár týdnů, jinak si totiž na nich moc nepochutnáte.

Nejčtenější články

Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím