Rybářský rozcestník

Správný postup při rozmrazování ryb

Většina lidí dělá tu chybu, že se snaží zmražené rybí maso co nejrychleji rozmrazit a to buď pomocí mikrovlnné trouby nebo ponořením ryb do vařící vody. Ale to je špatně! Chcete-li, aby jste si na rybách opravdu pochutnali a zachovali kvalitu jejich masa, musíte dát rozmrazení ryb čas a rozmrazovat je vždy pomalu, pěkně pozvolna.

fish-zmrazeni-pstruzifish-zmrazeni-kaprifish-zmrazeni-pstruzi2

Vzhledem k tomu, že Česko je vnitrozemský stát, nezbývá nám, než mořské ryby dovážet. Velká část z nich se k nám pak dostává zamrazená, což je logické. Čištění, kuchání a zamrazení ryb se děje často již přímo na lodích, aby se dostaly ke koncovému zákazníkovi v co nejlepším stavu. Ryby jsou zprudka zmrazované šokem, za velmi nízkých teplot, díky tomu pak zůstává jejich maso téměř neporušené a velice kvalitní. Po celou dobu dopravy a také v prodejnách se přechovávají ryby v teplotách pod bodem mrazu a tak je jen na nás zákaznících, jestli si dovezeme zakoupené ryby v pořádku, dobře zamrazené, až k sobě domů, nebo je necháme například povolit dlouhým převozem špatně uložené v obyčejných taškách, místo toho, abychom je uložili do vhodných termo nádob či speciálních tašek určených na převoz mrazených produktů.

Pstruzi na ledu …

Na českém trhu je dnes k dostání řada umělohmotných boxů a termo tašek určených na převoz potravin, kdy hlavně v letních měsících se bez nich neobejdeme, pokud nechceme zmrazené ryby, ale i jiné výrovky, aby nám teplem v kufru auta nepovolily. Převoz potravin z obchodu domů rozhodně nepodceňujte, často právě při transportu a špatném uskladnění zamrazeného zboží si sami ničíme kvalitní potraviny jejich předčasným povolením.

Málo kdo ví, že rybí maso, i když bylo řádně zpracováno a zmrazeno, začne ztrácet svoji kvalitu již po třech týdnech bez ohledu na to, jak kvalitní máte doma mrazící box. Proto i zmrazené výrobky, včetně rybího masa, dlouhodobě v mrazničkách neuchovávejte a raději je rychle upotřebte. Obecně se doporučuje nakoupené, nebo i čerstvě zamrazené ryby, nechat v mrazácích nejdéle 3 měsíce! Potom jde kvalita masa rapidně dolů. Najdete-li pak zamrazené ryby, které jsou více jak 6 měsíců zamrazené, raději je nekonzumujte, protože to už může jít i o vaše zdraví.

Dost ale poučování o délce skladování ryb, pojďme si tedy říci, jak správně rozmrazit rybí maso.

Správné rozmrazování ryb

Asi nejlepší způsob, jak rozmrazit ryby, je přendat je z mrazáku do ledničky a nechat je 24 hodiny velmi pomalu roztát. Tento způsob je k rybímu masu nejšetrnější a ryby při něm téměř neztrácejí na svojí kvalitě. Pokud přeci jen spěcháte, dá se tento postup urychlit tím, že ryby ponoříte do nádoby s ledovou vodou a pak je necháte v lednici pomalu roztát, tak ušetříte pár hodin a maso zůstane pořád dost kvalitní.

Ovšem rozhodně nezkoušejte vše urychlit v mikrovlnné troubě! Jakékoliv maso, natož rybí, které patří mezi nejchoulostivější masa vůbec, ztratí svoji strukturu, hrozí nechtěné povaření masa a celkově se s ním bude hůře dále pracovat, pokud na něj použijete mikrovlnku. Rozhodně vám většinou takto rozmrazená ryba chutnat nebude.

Další metodu, kterou chybně volí mnoho lidí, je vložit ryby do horké vody. Další způsob, jak zničit nejen rybí maso ještě dříve, než ho začnete dále tepelně upravovat. Rozmrazováním ryb v horké vodě opět zničíte strukturu masa a hlavně jejich chuť.

Sladkovodní ryby jsou na tom stejně, jako ryby mořské ….

Suma sumárum

Stejně jak dlouho někdy trvá chycení ryb, podobně dlouhou dobu potřebují ryby na to, aby nám pěkně pozvolna roztály, pokud jsme je měli zamrazené. Asi nejlepší rada je ryby vůbec nemrazit a jíst je čerstvé. Ovšem hlavně u mořských ryb nám většinou nic jiného nezbývá, než je zamrazit, pokud si je chceme dovést dojmů. A u kupovaných ryb je to jasné. Koupíme-li ryby zmrazené, zkontrolujte si na obalu, kdy vlastně byly zamrazené. Pokud to bylo dříve, jak před 3 měsíci, vraťte je zpátky do mrazničky a najděte si čerstvější ryby. Ty pak doma co nejdříve nechte postupně, pěkně pozvolna rozmrazit a co nejdříve je tepelně upravte, aby jste si na nich opravdu pochutnali, skoro, jako na těch čerstvých, vytažených ten den z moře.

Tento článek jsem věnoval především mořským rybám, ale obecně tyto rady platí i pro ryby sladkovodní. Každý zkušený rybář ví, že nejchutnější je ta ryba, kterou jsme si ten den chytili a večer pak připravili k snědku. Konzumujte především čerstvé ryby a do mrazáku je dávejte jen výjimečně a pokud ano, tak jen na pár týdnů, jinak si totiž na nich moc nepochutnáte.

Nejčtenější články

Pozvánka na závod do Nižboru

ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!