Rybářský rozcestník

Slovo na úvod předsedy ČRS

První veřejný projev nového předsedy ČRS PhDr. Mgr. Karla Macha zveřejněný na webových stránkách ČRS.

Vážení kolegové, kolegyně i všichni příznivci Petrova cechu.

V první řadě bych rád poděkoval za důvěru, kterou jsem dostal od delegátů XVII. Republikového sněmu zvolením do funkce předsedy ČRS. Velmi si jí vážím a zároveň ji považuji za obrovský závazek, jemuž se budu snažit ze všech sil dostát. Dovolte mi poděkovat i ostatním kandidátům, kteří svou dlouholetou obětavou prací pro Český rybářský svaz pomohli vybudovat silnou a zdravou organizaci, kterou bezpochyby jsme.

Nemůžeme ale usnout na vavřínech. Moderní doba je velmi dynamická a je nutné se neustále přizpůsobovat změnám a čelit výzvám, které každý den přináší. Čeká nás široká diskuze o Stanovách, bližších podmínkách výkonu rybářského práva, nutné digitalizaci (a sjednocení) svazové agendy i pravidlech celosvazového rybolovu. Do této diskuze bych velmi rád zapojil nejen členy Republikové rady, funkcionáře územních svazů a místních organizací, ale i členskou základnu, jejíž názor je pro řadu změn stěžejní. Velmi důležité také bude pokračovat v intenzivní komunikaci a spolupráci s politickou reprezentací i zástupci ministerstev.

Český rybářský svaz je organizace, která je postavena na převážně dobrovolné práci mnoha nadšenců ve vedení rybářských kroužků, sportovní oblasti i místních organizacích a územních svazech. Ne vždy je v našich možnostech tuto práci dostatečně ocenit, ačkoli se jedná o jeden z hlavních pilířů, na kterém celý svaz stojí. Budeme pracovat na tom, abychom alespoň zajistili maximální podporu pro jejich práci – ať už z pohledu materiálního nebo z pohledu metodického vedení a právní podpory.

Jak jsem zdůraznil již ve svém projevu na Sněmu, mým cílem je Svaz a jeho organizační složky sjednocovat. Musíme hledat a najít společnou řeč, utvářet kompromisy, respektovat se navzájem a naslouchat argumentům. Celosvazový rybolov nám závidí bezmála celý rybářský svět; společnou snahou musí být jeho udržení a další rozvoj.

Uvědomuji si, že přebírat předsednictví po panu doktoru Šímovi nebude snadné. Jeho odborná erudice, osobní nadhled i manažerské a diplomatické schopnosti dokázaly provést Svaz často nelehkým obdobím posledních osmi let. Patří mu za to velký dík a uznání. Udělám vše pro to, abych byl jeho důstojným nástupcem.

Na závěr mi dovolte popřát všem členům Českého rybářského svazu mnoho úspěchů v osobním i rybářském životě.

S pozdravem Petrův zdar!

Karel Mach

předseda ČRS

Zdroj foto i text: https://www.rybsvaz.cz/

Nejčtenější články

Chytáme štiky – vhodné rybolovné techniky

Jak asi každý rybář ví, štika je v českých vodách hned po sumci druhá největší ryba dorůstající délky hodně přes 1 metr. Vážit pak může až ke 35 kg. Ovšem průměrná lovná délka v Česku je jen někde kolem 40 až 70 cm, o váze ryb sotva několika kilogramů. Je to predátor a zdravotní policie v jednom. Ráda totiž loví zraněné a nemocné ryby, nepohrdne ale ani mrtvou rybkou, drobnými hlodavci či mláďaty ptáků. A jak tedy na štiky? Využít můžeme hned několik metod. Chytáme je na plavanou, položenou, nebo také vláčením. Ovšem jde to i na mušku s muškařským náčiním!

Vyvěšená – chytání štik pod špičkou prutu

Tato metoda lovu štik je vhodná všude tam, kde hned u břehu je dost velká hloubka. Pomocí delšího prutu, většího splávku (kačenky) a živé nástražné rybky plavající pod splávkem, se právě štiky vyhledávající kořist u břehu dají často přemluvit k útoku.

Chytání sumců na malých vodách na položenou

Sumce najdeme skoro všude, tedy nejen na velkých údolních nádržích, pískovnách a řekách, ale také v menších potocích a říčkách. Na malé vodě je však třeba přizpůsobit rybářské nádobíčko podmínkám i velikosti ryb. Ale nenechte se zmást. I v malé louži lze chytnout poměrně velkou rybu.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím