Rybářský rozcestník

Slovo na úvod předsedy ČRS

První veřejný projev nového předsedy ČRS PhDr. Mgr. Karla Macha zveřejněný na webových stránkách ČRS.

Vážení kolegové, kolegyně i všichni příznivci Petrova cechu.

V první řadě bych rád poděkoval za důvěru, kterou jsem dostal od delegátů XVII. Republikového sněmu zvolením do funkce předsedy ČRS. Velmi si jí vážím a zároveň ji považuji za obrovský závazek, jemuž se budu snažit ze všech sil dostát. Dovolte mi poděkovat i ostatním kandidátům, kteří svou dlouholetou obětavou prací pro Český rybářský svaz pomohli vybudovat silnou a zdravou organizaci, kterou bezpochyby jsme.

Nemůžeme ale usnout na vavřínech. Moderní doba je velmi dynamická a je nutné se neustále přizpůsobovat změnám a čelit výzvám, které každý den přináší. Čeká nás široká diskuze o Stanovách, bližších podmínkách výkonu rybářského práva, nutné digitalizaci (a sjednocení) svazové agendy i pravidlech celosvazového rybolovu. Do této diskuze bych velmi rád zapojil nejen členy Republikové rady, funkcionáře územních svazů a místních organizací, ale i členskou základnu, jejíž názor je pro řadu změn stěžejní. Velmi důležité také bude pokračovat v intenzivní komunikaci a spolupráci s politickou reprezentací i zástupci ministerstev.

Český rybářský svaz je organizace, která je postavena na převážně dobrovolné práci mnoha nadšenců ve vedení rybářských kroužků, sportovní oblasti i místních organizacích a územních svazech. Ne vždy je v našich možnostech tuto práci dostatečně ocenit, ačkoli se jedná o jeden z hlavních pilířů, na kterém celý svaz stojí. Budeme pracovat na tom, abychom alespoň zajistili maximální podporu pro jejich práci – ať už z pohledu materiálního nebo z pohledu metodického vedení a právní podpory.

Jak jsem zdůraznil již ve svém projevu na Sněmu, mým cílem je Svaz a jeho organizační složky sjednocovat. Musíme hledat a najít společnou řeč, utvářet kompromisy, respektovat se navzájem a naslouchat argumentům. Celosvazový rybolov nám závidí bezmála celý rybářský svět; společnou snahou musí být jeho udržení a další rozvoj.

Uvědomuji si, že přebírat předsednictví po panu doktoru Šímovi nebude snadné. Jeho odborná erudice, osobní nadhled i manažerské a diplomatické schopnosti dokázaly provést Svaz často nelehkým obdobím posledních osmi let. Patří mu za to velký dík a uznání. Udělám vše pro to, abych byl jeho důstojným nástupcem.

Na závěr mi dovolte popřát všem členům Českého rybářského svazu mnoho úspěchů v osobním i rybářském životě.

S pozdravem Petrův zdar!

Karel Mach

předseda ČRS

Zdroj foto i text: https://www.rybsvaz.cz/

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím