Rybářský rozcestník

Sedmý ročník 24hodinového závodu – maratónu konaného ve dnech 16. – 17. srpna 2019 se na nádrži Záhorská

Vážení přátelé handicapovaných rybářů Kladruby, rok se s rokem sešel a my máme za sebou sedmý ročník 24hodinového závodu pořádaného kladrubskou organizací sdružující handicapované rybáře z celé České republiky. Závodního maratónu konaného ve dnech 16. – 17. srpna 2019 se na nádrži Záhorská aktivně účastnilo pětadvacet vytrvalců ze všech koutů republiky.

2424242424

Opět nás přijelo podpořit několik významných hostů, kteří s naší organizací úzce spolupracují a velkou měrou ji podporují. Tradičně se závodu účastnil zástupce Středočeského územního svazu, vedoucí LRU ČRS v plavané pan Radek Zahrádka a ředitele výstavy For Fishing pana Michal Sedláček. Průběh 24 hodinového klání se nesl ve velmi přátelské až rodinné atmosféře….

Průběh 24 hodinového klání se nesl ve velmi přátelské až rodinné atmosféře. Děkujeme všem, kteří se zasloužili o organizaci celého závodu, ať už jsou to přípravy revíru před samotným závodem, nebo pomoc se vším nezbytným v jeho průběhu. Vyzdvihnout bychom tentokrát chtěli rodinu Pivoňkových, Petra Kupsu a Šárku Bártovou, kteří neúnavně pomáhali a obsluhovali, Roberta a Míru s rodinami, kteří připravili pro všechny pečené prase z dílny společnosti Skaličan, Tomáše Kletečku, který připravil lornu masa z daru pana Sátry, našeho jednatele pana Petra Kryma, který organizoval přípravu revíru, rodinu Komendových a Havlových, kteří se zasloužili o zbylé gastronomické zážitky…Rádi bychom zde zmínili i příslib hudebníka Standy Stehlíka ze skupiny Dragon, který nám přislíbil svou pomoc při organizaci chystaného hudebního rybářského “festu“, který plánujeme na příští či přespříští rok…

Skupinové foto….

V pátečních odpoledních hodinách se k nádrži Záhorská začali sjíždět závodníci a jejich doprovody. Následovala presentace a losování lovných míst, kterého se ujal předseda organizace Tomáš Kučera spolu s hospodářem Janem Porhanslem. Úderem 19té hodiny, po zakrmení lovných míst začal samotný vytrvalostní závod. Bylo dovoleno chytat na jeden prut, libovolně vnadit a chytat na jakoukoliv povolenou rybolovnou techniku. O regulérnost měření se starali sami závodníci, kteří si navzájem kontrolovali ulovenou délku ryb. Na základě zpřísnění pravidel závodu, kdy byla ryba do 30cm hodnocena pouze třemi body, se většina závodníků uchýlila k lovu ryb „větších“. V úlovcích tentokráte dominoval kapr, kterého se ulovilo přes sto kusů! Největší rybu, šedesáti pěti centimetrového amura ulovil Bořek Zíma a výjimkou nebylo ani ulovení několika úhořů. Veškeré úlovky byly po změření opět navráceny vodě! V sobotu v 19 hodin byl závod ukončen, všichni zúčastnění ve zdraví přežili a mohlo dojít k sečtení a vyhodnocení všech úlovků a následnému vyhlášení výsledků.

Nejdříve byla vyhlášena nejlepší rybářka, kterou se opakovaně stala Gabriela Tauberová, s celkovou délkou 681 cm nachytaných ryb, která se tímto výkonem umístila na celkovém 4. místě. Byla oceněna pohárem, diplomem a hodnotnou cenou od společnosti Wavy Boats, která nám věnovala špičkový echolot Lowrance. Další ocenění si odnesl Bořek Zíma, který vyhrál cenu za největší výše zmiňovanou ulovenou rybu. V letošním roce pořadatelé připravili další novinku, a to rozdělení startovního pole při vyhlašování do dvou kategorií – handicapovaní a rybáři bez zdravotního handicapu. Mimořádnou cenu, naviják od společnosti Saenger, si odnesl za svou statečnost „srdcař“ Jiří Halaška, který po červnovém pětinásobném bypassu srdce opustil rehabilitační zařízení v Poděbradech a přijel chytat na naše závody!

První místo v kategorii handicap vybojoval debutující reprezentant ČR v plavané Jan Seidl s 688 body. Odnesl si hodnotnou cenu dle svého výběru od společnosti Tropic Liberec, která byla dalším ze tří hlavních sponzorů našeho „maratónu“. Na druhém místě se umístila Gábina Tauberová a bronz vybojoval Miloš Hirman, který si odnesl hodnotnou cenu od třetího hlavního sponzora, společnosti Delphin. Od stejné společnosti „brali“ ceny i čtvrtý Petr Svatoš a pátý Honza Dokoupil.

Kategorii bez handicapu a celkovým vítězem 24hodinovky se stal Zdeněk Hamouz z České Lípy, který svým výkonem překvapil celé startovní pole. Všichni jej totiž znají „pouze“ jako neúnavného asistenta svého syna Marka, který se pravidelně účastní Mistrovství republiky handicapovaných rybářů v plavené. Cena, prut od společnosti Delphin, mu právem náleží! Zdeněk nachytal téměř deset metrů ryby v počtu 22 chycených. Druhé místo získal náš dlouholetý kamarád Bořek Zíma, který se svou ženou a synem Jakubem, jenž celý maraton též odchytal, patří k mobiliáři 24ky. Bronz vychytal kladrubský člen Jaroslav Havel, který s celou svou rodinou naši organizaci bezmezně podporuje. Na čtvrtém a pátém místě se umístili opět kladrubští srdcaři, Jiří Jedlička a Pavel Kletečka, jejichž zásluhy pro organizaci ani nejsou nutné popisovat. I oni si odnesly hodnotné ceny od společností Tropic Liberec a Saenger. Po společné fotografii, kterou jsme pro Vás připravili, se většina osazenstva uchýlila ke svým domovům, na organizátorech zůstala povinnost zlikvidovat veškeré zásoby jídla a pití, poklidit závodní úsek a připravit revír pro každodenní rybolov členů ČRS MO Kladruby.

Momentka z akce….

Rádi bychom upřímně poděkovali všem našim sponzorům, kamarádům a známým, kteří se na organizaci závodu podíleli. Zvláštní poděkování patří Středočeskému územnímu svazu, Českému rybářskému svazu, společnostem Tropic Liberec, Saenger, Delphin a Wavy Boats – Lowrance!

Z dalších společností, které nás celoročně podporují, nesmíme zapomenout na Karla Nikla, společnost ABF-For Fishing, Kofola a.s., FOX, Splashbaits, D.A.M., Mivardi, Standu Komendu z Restaurace u Piškota v Kladrubech, Timár Mix, Pivovar Ferdinand Benešov, Pekárnu Turek Vlašim, MASO-TŘEBOVLE s.r.o., Drůbež Palmovka, Sedldekor s.r.o., Kontu Baréry, Václavu Sátrovi, rodině Hanikýřů a obci Kladruby. Mediálně nás podporuje časopis Kajman, Benešovský deník, Rybářství, internetové portály MRK, Chytej, SÚS, Vozka, Žiju s handicapem, Vozejkov, Inrybar, casnaryby, Rybarskyrozcestnik, Pražský zpravodaj a další, kterým tímto děkujeme! Díky též Mirce Naglové, která celou akci pomocí fotoaparátu monitorovala a stále zůstává pravou rukou hospodáře.

V přílohách si Vám dovolujeme zaslat výsledkovou listinu a několik fotografií. Více fotografií již několik dní koluje na našem FB profilu. Kdo by pro své potřeby potřeboval vyšší rozlišení, nechť nás neváhá kontaktovat.

Užijte si zbytek léta, přejeme Vám parádní úlovky a těšíme se na další společné shledání na dětských a podzimních rybářských závodech na nádrži Záhorská, které proběhnou o říjnovém víkendu.

PETRŮV ZDAR Vám přejí za ČRS MO Kladruby Tomáš Kučera a Jan Porhansl

Více fotografií najdete zde: www.handicap-rybari.cz

Nejčtenější články

Rybářský zápisník FishNote

Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.