Rybářský rozcestník

Rybaření v zimě

S nástupem studeného počasí není nutné uklidit pruty do skříně. Rybařit se dá i v zimě. Stačí vědět kde. Co by vám na zimní výpravě za rybami nemělo chybět?

zimni-rybnik-zmrzlázimni-krajina-sníh

Kde a co chytat

Laik má většinou představu, že příroda v zimě spí, takže se toho na řekách, ani v rybnících moc neděje. Není to ale pravda, rybařit v zimě pochopitelně lze.

Většina rybářů zamíří spíše k řece, neboť stojaté vody bývají zamrzlé, případně hodně studené, což k hojným úlovkům samozřejmě nikterak nepřispěje. Vyplatí se navštívit hlubší místa na řekách a jednoznačně také místa pod jezy a splavy. Šance na úlovek je například i u rybníka s přítokem, protože voda tam většinou úplně nezamrzne.

Zimní krajina u řeky…

Ryby jsou v zimním období ve větším klidu a některým druhům chladnější vody dokonce vyhovují.

To platí například pro mníka jednovousého. Častým cílem rybářských výprav je také v českých vodách hojně rozšířený jelec tloušť. K aktivním rybám patří i štika. Vzhledem k tomu, že počasí se obecně spíše otepluje a zimy už nejsou tak studené, podařit se může i úlovek v podobě kapra. Jeho rozměry sice nebudou tak rekordní jako v létě, přesto má rybaření v zimě své kouzlo.

Co si vzít s sebou

Než vyrazíte měli byste s sebou mít to správné vybavení.. Pokud se například chystáte rybařit na zamrzlých stojatých vodách, měli byste mít s sebou vybavení na lov na dírkách. Ryby se většinou stahují do větších hloubek, kde v čistější vodě hledají spolehlivý úkryt. Pro rybáře to znamená nutnost se přizpůsobit. V zimě se tak nejvíce vyplatí využít techniky jako plavaná, položená, lehká přívlač nebo feeder. Vzhledem k jemnějším technikám bude rybář na zimu potřebovat spíše malý a lehčí prut. I vlasec by měl být menšího průměru.

Z návnad se hodí bílí červi nebo drůbeží střívka a játra. Ryby ocení i kousky lisovaného pařeného rohlíku. Vzhledem k tomu, že jsou více v klidu a nemají tedy ani hlad, nevyplatí se je překrmovat.

Kvůli náročnějším podmínkám má smysl brát si s sebou na rybolov spíše méně věcí, ať se můžete i ve sněhu dobře přesouvat. Chybu neuděláte, když si vezmete také termosku s horkým čajem. Vhod přijdou i kvalitní sluneční brýle, nejlépe polarizační.

Zamrzlý rybník….

Jaké oblečení zvolit

Dostatečně teple se obléci je nutnost. Neznamená to však navléct na sebe mohutnou zimní bundu, ve které budete mít problém udělat krok.

Spíše se vyplatí vzít si několik tenkých vrstev, které vám budou pohodlnější. Nejlepší je obléci si alespoň tři vrstvy – termoprádlo, na něj mikinu nebo svetr a teprve poté svrchní vrstvu v podobě bundy. Více tenkých vrstev lépe izoluje a kdyby vám naopak bylo tepleji, než jste čekali, bundu zase svléknete.

Někteří rybáři oblékají místo klasického rybářského oblečení vojenské oděvy. Princip je stejný, tak či tak je oblečení koncipováno tak, aby v něm člověk dokázal vydržet i v extrémních podmínkách.

Podstatnou součástí vašeho oblečení k vodě by měly být také teplé boty. Důležité je, aby byly vyrobeny z kvalitních nepromokavých materiálů. V horších podmínkách u vody oceníte i protiskluzovou úpravu.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím