Rybářský rozcestník

Rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým

Zkušený rybář snadno pozná cejna velkého od cejnka malého. Ovšem rybář začátečník, hlavně u mladých jedinců, přeci jen může mít problém tyto příbuzné, z čeledi kaprovitých, rozeznat.

duble-cejn-velkycejn-50-cm-duben-2018Právěcejnek-voda-feeder-2017cejnek-maly-labe9cejnek-maly-2019-1

Základní rozdíly mezi cejnem velkým a cejnkem malým:

  • velikost – dospělí jedinci cejna velkého jsou velcí v průměru kolem 35 cm, ovšem dorůstají do velikosti i přes 70 cm, cejnci malí dorůstají do průměrné délky 25 cm, ovšem občas narazíme na kusy velké i 40 cm
  • barva těla – cejn velký je zbarvený do tmavší, šedé, zatím, co cejnek malý, je vždy stříbrný
  • barva ploutví – asi nejtypičtější znak, zatím, co cejn velký je má zbarvené stejně, jako celé tělo, cejnek malý má prsní ploutve, ale i další párové ploutve, zbarvené do oranžova, někdy do červena
  • postavení oka – tohle rozlišení je důležité především u drobných, mladých rybek – u cejnka malého by mělo být oko posazeno blíže k rypci, u cejna velkého by potom mělo být posunuto více dozadu směrem ke hřbetu. Mezera mezi rypcem a okem cejnka malého by měla být vzdálenost zhruba stejně velká nebo o něco menší, než je průměr jeho oka. U cejna velkého by měla být tato mezera výrazně větší.

Krásný exemplář cejnka malého…

Cejn velký v plné jeho kráse…

I když jde o plevelné druhy ryb našich vod, oba druhy patří mezi oblíbené hlavně u sportovních rybářů. Pro rybáře lovce, co si ryby rádi nějak tepelně upraví, je důležitý hlavně cejn velký, z kterého jsou výtečné zavináče, matjesy, ale i další pokrmy. Jde také o skvělé nástražní ryby na štiky či sumce.

Nejčtenější články

Haltýř z pračky

Tam, kde je povolený haltýř, tedy bedna na živé rybky, která se pokládá na dno toku, lze ho vyrobit jednoduše ze staré pračky, do které se prádlo dávalo vrchem.

Stravování u vody – krabičková metoda

Na delších rybářských výpravách s kusem salámu a instantními polívkami prostě nevystačíme. Do hry se tak dostává tzv. krabičková metoda, tedy doma uvařená jídla uložená po porcích v krabičkách a pak zamrazená. U vody je pak stačí už jen ohřát.

VIKING – elektrická energie pro vaše dobrodružství

Tento článek je pro všechny, kteří aspoň jednou chtěli na rybách nabíjet svoje telefony, sonary, nebo si pustit přenosnou televizi a nechtěli pro nabíjení používat standardní a hlučné benzínové generátory.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím