Rybářský rozcestník

Bolen dravý kontra jelec tloušť

Další dvě kaprovité ryby, které si začínající rybář může splést. Asi největší rozdíl je v postavení jejich úst, bolen má ústa vrchní, zatím co tloušť středně postavená. Další velký rozdíl je v ploutvích, které má bolen vykrojené, zatím co tloušť kulaté …

Většinou si ryby nespelteme, pokud je máme vedle sebe, ale hlavně menší jedinci se mohou zaměnit. Zkušený rybář ví, že boleni mají hřbetní a řitní ploutve mírně vykrojené, zatím co tloušti je mají do oblouku, tedy mírně zakulacené. Řitní ploutev a břišní ploutve pak mají červenou až oranžovou barvu, ocasní ploutev je celá, nebo částečně černá. Ale pozor, menší boleni mohou mít také ploutve na spodní části těla naoranžovělé!

Ocas bolena je zašpičatělý, tloušť má konce opět spíše do kulata. Asi nejjednodušší je tyto dvě ryby rozpoznat podle jejich postavení úst! Zatím, co bolen má vrchní postavení úst, dolní čelist končí hrbolem zapadajícím do horní čelisti, tloušť má střední postavení úst.

Bolen dravý (Aspius aspius)

Jelec tloušť (Leuciscus cephalus)

Suma sumárum:

  • podíváme se na postavení úst
  • zkontrolujeme zbarvení a tvar ploutví a máme jasno!

Nejčtenější články

Na candáty s PVA

Při chytání candátů si můžeme podobně pomoci zvýšit šance na záběr, jako například při chytání kaprů, jen stačí kromě nástrahy lovné místo zakrmit kousky rybího masa. K tomu nám poslouží například PVA punčocha.

Lov kaprovitých ryb ve studené vodě

Někdo doma nevydrží, ani když je chladno a voda ledová. Právě v pozdních podzimních a zimních měsících je třeba použít nástrahu při chytání kaprovitých ryb, která je ve studené vodě rychleji rozpustná a tak ve vodě tvoří stopu, která by mohla prásknout do nosu v tu dobu líným rybám, které rozhodně v zimě nepřekypují aktivitou. Stejně vhodné je ve zvýšené míře používat různé obalovací pasty a dipy, které nám pomohou zvýšit atraktivnost nástrahy. Ovšem jen dobrá nástraha nám úspěšný lov v zimním období bohužel nezajistí.

Chytání dravců na makrelí ocásek

Ano, je to tak. I na ocas makrely se dá celkem úspěšně chytat například štiky. I když „kudličky“ makrelu nemají šanci ve vodě nikdy potkat, přesto právě její ocásky jim fakt dost chutnají. A tak když budete v létě grilovat makrely, uřízněte jim konce těla a dejte je do mrazáku. Na podzim se vám budou hodit při lovu dravců, především pak štik. Ovšem i další části makrely našim dravcům chutnají!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím