Rybářský rozcestník

Těsto z kvasícího chleba

Nástraha řadící se do kategorie okamžitá, tedy aktivně lákající ryby k záběru ihned po nastražení. Jde o jednoduchý recept, jen čekání na kvasící chleba zabere 2-4 dny, ale výsledek pak stojí za to! Ideální nástraha na jarní chytání cejnů, plotic, ale i dalších kaprovitých ryb včetně samotného kapra.

1 náročnost
20 minut
+ doba kvašení 2-4 dny  
TěstoTěstoTěstoTěstoTěstoTěstoTěsto
  • 1/2 ks chleba (střídka bez kůrky)
  • 2-4 hrsti prosáté strouhanky
  • mouka nebo pudinkový prášek
  • pitná voda dle potřeby
  • Příprava

    Postup:

    1. Do vhodné nádoby vložíme natrhané kousky chleba (střídku bez kůrek), zalijeme vodou tak, aby byla střídka úplně potopená, zamícháme a necháme na teplém místě kvasit.
    2. Za několik dní, doba záleží na teplotě vody a tedy i okolí nádoby a také na kvalitě chleba, začne chleba kvasit.
    3. Chleba vylovíme pomocí sítka a necháme důkladně vykapat, pak ho ještě zbavíme vody pomocí rukou a tlaku.
    4. Kouli chleba dáme na pracovní plochu posypanou moukou nebo pudinkovým práškem, uděláme placku, posypeme strouhankou, vypracujeme těsto, do kterého můžeme zapracovat ještě trochu mouky či pudinkového prášku.
    5. Těsto dáme do sáčku, důkladně zabalíme a necháme v lednici odpočinout klidně i den či dva.

    Využití těsta při lovu:

    Z těsta děláme malé kuličky které napichujeme na háček, nebo malé háčky do těsta úplně zabalíme. Při cíleném lovu kaprů a větších kaprovitých ryb můžeme použít i větší množství těsta a zabalit do něj i větší háčky.

    Doporučení

    Pokud těsto po vytažení ze sáčku bude moc vlhké, stačí kouličku vyválet ve strouhance, prohníst, opět vyválet ve strouhance… opakovat, až těsto bude mít ideální konzistenci, bude se z něj dát odštipovat po kousku těsta a z něj tvořit sousta pro ryby dle potřeby. Kousky těsta se pak dá také zakrmovat přímo lovné místo.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.