Rybářský rozcestník

Suchá směs na výrobu boilies – základ ořechové moučky

Suchá směs určená na výrobu boilies. Její základ tvoří, kromě jiného, různé ořechové moučky.

1 náročnost
15 minut
  • Rozpis na 0,5 kg suchého základu:
  • 25 % arašidová moučka
  • 20 % mandlová moučka
  • 20 % kasein
  • 10 % pivovarské kvasnice
  • 10 % vitalakt
  • 10 % gluten
  • 5 % albumin
  • Příprava

    1. Všechny suroviny spolu promícháme, nejlépe ve větším kbelíku či míse, záleží na množství.
    2. Směs dále použijeme dle příslušných receptur.

    Doporučení

    Toto je jen návrh receptůry k inspiraci, poměry si můžete měnit podle fantazie a zkušeností! Stejně tak jednu surovinu zaměnit za jinou.

    Poznámka

    Samotný postup výroby boilis z hotové směsi

    • Do připravené nádoby rozbijeme vajíčka (většinou dáváme 5 ks vajec na 0,5 kg suché směsi), důkladně je rozšleháme, chcete-li barevné boilies, lze přidat i barvivo, postupně vmícháváme aminokomplex a pokud použijete, i esenci.
    • Do rozmíchaných přísad postupně, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a řto tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky
    • Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokačujeme tak dlouho, až je těsto tuhé
    • Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo
    • Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit roball, což je formas na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce, pak je lepší rozválet hmotu na dlouhého hada a nakrájet na menší válečky
    • Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně varoucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hnec, kde seš dá uvařit větší množství bolies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velokosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte
    • Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilis, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.

    Nejčtenější články

    Fishsurfing Tržiště – vyhledávač rybářských potřeb

    Ztrácíte se v nepřeberné nabídce rybářských eshopů? Hesla jako „nejlepší“, „nejlevnější“, „sleva“ a „akce“ vám zní povědomě? Jestliže hledáte opravdu nejlepší nabídku a chcete rychle a snadno najít vše, co potřebujete, představujeme vám nový vyhledávač rybářských potřeb – Fishsurfing Tržiště!

    Sladký likér jako dip? Vyzkoušejte třeba griotku, funguje skvěle!

    Došel vám oblíbený dip, nebo prostě rádi zkoušíte něco nového a nejste lakomí, obětujte panák vašeho oblíbeného sladkého likéru a použijte ho jako dip, možná vás překvapí, že i některé ryby, pokud mají možnost, jsou pěkné násosky.

    Územní halový přebor v rybolovné technice mládeže

    Český rybářský svaz, z. s., Západočeský územní svaz, odbor RT ve spolupráci s ČRS, z.s., místní organizací Nepomuk pořádají Územní halový přebor v rybolovné technice mládeže podzimní kolo….