Rybářský rozcestník

Suchá směs na výrobu boilies z mléčného základu II.

Tato receptura je určená na výrobu suché směsi, polotovaru na výrobu boilies. Směs obsahuje hodně proteinu a je ve vodě dobře rozpustná.

1 náročnost
15 minut
  • Rozpis na 0,5 kg suchého základu:
  • 20 % kasein
  • 20 % ptačí zob
  • 20 % mleté psí granule
  • 15 % kukuřičná moučka
  • 10 % laktalbumin
  • 10 % gluten
  • 5 % albumin
  • Příprava

    1. Všechny suroviny spolu promícháme, nejlépe ve větším kbelíku či míse, záleží na množství.
    2. Směs dále použijeme dle příslušných receptur.

    Doporučení

    Toto je jen návrh receptůry k inspiraci, poměry si můžete měnit podle fantazie a zkušeností! Stejně tak jednu surovinu zaměnit za jinou.

    Poznámka

    Samotný postup výroby boilis z hotové směsi

    • Do připravené nádoby rozbijeme vajíčka (většinou dáváme 5 ks vajec na 0,5 kg suché směsi), důkladně je rozšleháme, chcete-li barevné boilies, lze přidat i barvivo, postupně vmícháváme aminokomplex a pokud použijete, i esenci.
    • Do rozmíchaných přísad postupně, za stálého míchání, přidáváme suchou směs a řto tak dlouho, až vznikne řídká kaše, kaši necháme cca 20 minut odležet, aby se v ní propojily všechny složky
    • Po odležení do kaše, opět za stálého míchání, přisypeme další suchou směs, pokačujeme tak dlouho, až je těsto tuhé
    • Tuhé těsto přendáme na vál a dále zpracováváme ručně, hněteme, jako při pečení chleba, až vznikne nelepivá tuhá hmota, připravenou hmotu dáme do mikrotenového sáčku, aby neoschlo
    • Začneme tvarovat jednotlivé kuličky boilies; velikost záleží na vás, rozhodně místo ručního tvarování je lepší si pořídit roball, což je formas na výrobu boilies. Bez něj ručně je to děsná práce, pak je lepší rozválet hmotu na dlouhého hada a nakrájet na menší válečky
    • Připravené kuličky nebo válečky nasypeme do hodně varoucí vody (neměla by přestat vařit ani po vysypání boilies do vody!), proto vaříme jen pár kousků naráz. Další možností je využít fritovací hnec, kde seš dá uvařit větší množství bolies naráz. A jak dlouho vaříme, záleží na velokosti kuliček, ale 2 minuty by měly stačit. Existuje jedno pravidlo, čím tvrdší boilies chcete mít, tím déle ho povařte
    • Uvařené boilies vytáhneme a necháme důkladně okapat, skvělé je na to síto. Sušíme 1 až 2 dny, někdy déle, pozor, ne na přímém slunci! Opět sušení má vliv na tvrdosti boilis, kdo chce chytat třeba přes noc, suší ho až 5 dní.

    Nejčtenější články

    Chytáme candáty

    Na candáty můžeme použít několik rybolovných technik. Lze je chytat na položenou jak na mrtvou, tak živou rybku, tak je lovit metodou plavané, tedy pomocí splávku a nejlépe živé nástrahy. Nejaktivnější způsob je pak vláčení na mrtvou rybku, nebo na umělou nástrahu. V tomto článku rozebereme všechny základní metody lovu candátů.

    Nejlepší letní nástrahy pro kaprovité ryby

    V tomto článku jsme si dovolili udělat takový stručný výběr nástrah, s kterými máme dobré zkušenosti při chytání v letních vedrech. Není to žádný objevný článek, jen výčet toho nejlepšího, co můžeme v létě kaprovitým rybám nabídnout. Mladým rybářům může hodně pomoci, staré pak třeba inspiruje k nahození nástrahy, na kterou již dávno zapomněli.

    Cílený lov candátů ze břehu klasickou přívlačí

    Cílený lov jednotlivých druhů dravých ryb má svá úskalí, ale rozhodně se vyplatí zaměřit zájem na konkrétního dravce. Co predátor, to jiný způsob lovu a tak nejen zvolená technika lovu, ale především i správná volba montáže má velký vliv na úspěšnost našeho snažení. O dobré volbě místa snad ani nemusím mluvit, to je samozřejmostí, pokud jdeme cíleně po konkrétním vodním predátorovi, aby v daném místě vůbec zrovna byl. V tomto článku se zaměříme na lov candátů a to klasickou přívlačí ze břehu. Tedy nebudeme zde řešit vertikální přívlač, ale ani například drop shot.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím