Rybářský rozcestník

Siven po selsku

Porce sivena podušené na zelenině.

2 náročnost
40 minut
  • 700-800 g sivena
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 ml vody nebo vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • sůl
  • Příprava

    1. Kořenovou zeleninu s cibulí očistíme, cibuli nasekáme na jemno, zeleninu nakrájíme na kostičky
    2. Do hrnce nalijeme bílé víno a vodu nebo vývar, přidáme zeleninu, cibuli a koření, chvíli vše povaříme
    3. Očištěné porce sivena osolíme, vložíme k zelenině a zvolna dusíme, pod pokličkou, doměkka
    4. Měkké porce sivena vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozmícháme a povaříme, pak omáčku přecedíme
    5. Jednotlivé kousky sivena rozdělíme na talíře a každou porci přeléváme zahuštěnou omáčkou.

    Doporučení

    Vhodnou přílohou k takto připravenému rybímu masu jsou brambory nebo čerstvé bílé pečivo.

    Poznámka

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    Změny v rybářském řádu pro rok 2019

    Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

    Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

    Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

    Okouni jsou nejen hájení, od letošního roku mají i míru!

    Kdo byl zvyklý v lednu či únoru počíhat si na okouny, má již druhým rokem smůlu. Okoun se dostal do kategorii ryb, které jsou část roku hájené, tedy nesmí se cíleně chytat a pokud přeci jen skončí na háčku, musí být šetrně puštěné zpět do vody. Ovšem pozor! Letos se ochrana okounů ještě zpřísnila a nově má okoun spodní míru.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím