Rybářský rozcestník

Pečený amur na cibuli s houbami

Okořeněné a utřeným česnekem potřené porce ryby upečené na cibuli a másle spolu s houbami.

2 náročnost
45 minut
+ 1 hodina odležení  
  • 600-800 g masa z amura
  • 200 g čerstvých hub
  • 150 g másla
  • 2 dl rybího nebo důbežího vývaru
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 1 ks větší cibule
  • 1 lžíce koření na ryby
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička čerstvě umletého pepře
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce očištěného a pod tekoucí vodou opraného amura osušíme papírovým ručníkem
    2. Do rybího masa vetřeme utřeným česnekem, maso posypeme kořením a necháme nejméně 1 hodinu odležet
    3. Zapékací misku nebo pekáč vytřeme máslem na dno poklademe na drobno nasekanou cibuli a pak porce ryby
    4. Na připravené rybí maso dáme kousky másla, vše podlijeme vývarem a pečeme zaklopené, v troubě vyhřáté na 180 °C, tak 20 minut
    5. V této fázi maso posypeme plátky očištěných hub, osolíme je, lehce posypeme kmínem a dle chuti také pepřem
    6. Pokrm pečeme nezaklopený dalších 15 minut.

    Doporučení

    Jako přílohu k takto upečenému amurovi podáváme různě upravené brambory.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.