2 náročnost
15 minut
+ 2-3 týdny kvašení
5 kg a více krmné nevařené kukuřice
1 kelímek kefíru, kefírového mléka nebo bílého jogurtu
5-10 lžic cukru krystal
voda
vhodná nádoba, například umělohmotný sud s víčkem a madly
Příprava
- Do vhodné nádoby, například většího sudu s víčkem, nasypeme kukuřici, zalijeme ji horkou vodou tak, aby byla úplně potopená, vodu necháme prochladnout
- Na 5 kg kukuřice dáme 1 kelímek kefíru, vyklopíme ho do nádoby s kukuřicí, nasypeme cukr, na 5 kg kukuřice dáme 5-10 polévkových lžic cukru krystal, důkladně vše promícháme
- Do nádoby dolijeme tolik vody, aby sahala 5 až 10 cm nad kukuřici (pokud použijete umělohmotný, průhledný sud, bude pěkně vidět, kam až sahá kukuřice)
- Sud, či jinou vhodnou nádobu, zaklopíme poklopem, nebo překryjeme sáčkem, necháme při teplotě kolem 20 °C stát 2-3 týdny v klidu, směs nemícháme, jen občas zkontrolujeme tlak v nádobě, ze začátku také množství tekutiny, kukuřice musí být celou dobu fermentace potopená.
Doporučení
Mléčnou vodu z kukuřice rozhodně nevyléváme, je skvělá do partiklu, na zvlhčení krmítkových směsí a podobně.