Rybářský rozcestník

Candát na olivách a rajčatech

Citronem pokapané filety z candáta hodinu odleželé, pak zprudka opečené na oleji a másle, nakonec zapečené v zapékací misce spolu s rajčaty, olivami a cibulí, okořeněné, obložené kousky másla a přelité bílým vínem.

2 náročnost
30 minut
+ doba odležení  
candát
  • 600-800 g filetů z candáta
  • 10 ks vypeckovaných černých oliv
  • 10 ks vypeckovaných zelených oliv
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks cibule
  • 50 ml bílého vína
  • sladká mletá paprika
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • tymián
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety pokapeme citronovou šťávou, osolíme, 1 hodinu necháme odležet.
    2. Rajčata křížem nařízneme, spaříme vařící vodou, pak je dáme na moment do vody ledové, vytáhneme, po vychladnutí oloupeme, olivy překrojíme podélně na polovinu.
    3. Rybí filety osušíme, opečeme na oleji z obou stran.
    4. Opečené filety narovnáme do zapékací misky, poprášíme červenou paprikou, poklademe kousky másla, posypeme nakrájenými olivami, cibulí, rajčaty, okořeníme tymiánem, přelije bílým vínem, pečeme ve vyhřáté troubě při 150 C 10 minut.

    Doporučení

    Podáváme například s pečenými brambory a zeleninovým salátem.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

    Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

    Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

    Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

    Základní dělení rybářských navijáků

    Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím