Rybářský rozcestník

Proč ryby berou či neberou? Faktor teplota vody

Život ryb ovlivňuje mnoho faktorů. Například množství kyslíku ve vodě, jeho rozvrstvení, světelné podmínky na daném místě, proud či teplota vody… A mohl bych pokračovat, ale dnes si povíme něco o teplotě vody, tedy faktoru, který má zásadní vliv na aktivitu ryb a tedy i jejich chuť nám vzít nastraženou nástrahu.

Ano, i když někteří rybáři teplotu vody podceňují, je teplota vody na lovném místě jedním z nejdůležitějších faktorů, na kterém závisí úspěšnost našeho snažení, tedy chytit nějakou pěknou rybu.

Často si lidé myslí, že teplota vzduchu je rozhodující pro teplotu vody, ovšem to je velký omyl. Zásadní vliv na teplotu vody mají především sluneční paprsky, vzduch na ohřátí nebo naopak na pokles teploty vody, má jen minimální vliv. Právě sluneční záření díky své infračervené složce elektromagnetického spektra, zahřívá povrchovou vodu, ovšem jen do hloubky cca jednoho metru. Na další prohřátí, nebo naopak ochlazení vody, mají vliv další faktory. Vyjmenujme si je.

Faktory ovlivňující teplotu vody na lovném místě:

  • roční období – je logické, že v zimě, kdy je často zataženo a sluneční paprsky, pokud se vůbec objeví, mají jen slabou intenzitu záření, dokáží prohřát vodu jen málo, nebo vůbec, naopak v létě bývá intenzita slunečního záření pro ryby někdy až zničující.
  • umístění revíru v rámci krajiny – je jasné, že vodní plochy na rovném terénu bez stromů se ohřívají rychleji a více, než vodní plochy umístěné v údolí a zalesněném terénu, kde sluneční paprsky na hladinu svítí jen část dne.
  • hloubka a velikost samotného revíru – čím je vodní plocha větší a hlubší, tím pomaleji se zahřívá, nejpomaleji pak na hloubkách u dna.
  • vítr (vlny) – právě zvlnění vodní hladiny zpomaluje zahřívání vody, protože zvlněná hladina více odráží sluneční paprsky.
  • průhlednost – zakalení vody – čím více je voda zakalená, tím méně odráží sluneční paprsky a proto se překvapivě rychleji zahřívá, než voda čistá.

Čím ideálnější podmínky panují na našem místě lovu, procentuálně tím více nám stoupá pravděpodobnost záběru. Samozřejmě to platí i u zahřátí vody. Čím je teplejší, tím v ní rychleji probíhají chemické reakce spojené s látkovou výměnou. Rostliny i živočichové lépe a rychleji přijímají živiny, rychleji rostou, ryby jsou aktivnější… Ovšem to platí za předpokladu, že teplota vody se pohybuje v běžných průměrech, na které jsou příslušné druhy zvyklé. Extrémní nárůst teploty nad běžný standart daného druhu spíše rybám škodí, v určitých případech je pak může dokonce zabít!

I malé ryby reagují na teplotu vody….

Suma sumárum:

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že sezonní změny aktivity ryb jsou závislé právě na teplotě vody. V zimních měsících je aktivita ryb minimální, málo se pohybují a žijí převážně ze zásob nashromážděných v těle na podzim. Z jara se toto mění, když se voda začne ohřívat, stávají se ryby pohyblivější a také aktivnější, včetně jejich přijímání potravy. Logicky v létě by měli být nejaktivnější, ovšem jen tehdy, pokud se teplota vody pohybuje v jejich obvyklých intencích. Za extrémního počasí toto přirozeně opět neplatí. Na podzim se vlivem poklesu teploty metabolismus ryb sice zpomaluje, ale ony mají v genech zakódovanou nutnost zabezpečit si své zimní zásoby, proto i na podzim ve studené vodě jsou poměrně dost aktivní.

Rada na závěr:

Teplota vody naměřená v horní části vodního sloupce u břehu je jen orientační. Důležitá je teplota vody přímo na lovném místě! A jak ji změřit? Jde to pomocí moderních echolotů. Další možností je přidělat vhodný teploměr k závaží a nahodit ho do lovného místa. Ovšem k tomuto účelu rozhodně nepoužívejte běžné skleněné teploměry! Na rybářském trhu se dají koupit speciální teploměry na měření ve hloubkách.

Nejčtenější články

Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

Lov sumců na položenou na pelety a boilies

Když lov sumců na pelety, pak asi nejúčinnější jsou tzv. „halibutky“ tedy pelety, které, kromě jiného, obsahují maso sardinek. A kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou pelety, pak pelety jsou lisované válečky, které se od boilies kuliček liší právě jejich způsobem výroby a také tvarem. A nutno podotknout, pokud lovné místo několik dní zakrmíte, můžete se dočkat i na pelety pěkných úlovků a to nejen sumců, ale i kaprů, případně i dalších ryb. Ovšem díky masivnímu zakrmování kaprů boilies koulemi dnes můžeme úspěšně chytat sumce na položenou také na oblíbené boilies.

Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím