Rybářský rozcestník

Nesehnali jste nástražní rybky? Chcete vyrazit na dravce? Nakupte nástrahy v obchoďáku

Zkušený rybář ví, že v pozdních podzimních měsících se drobné rybky z revírů ztratí, jako by se vypařily. Jsou totiž v zimních úkrytech a vůbec se jim nechce ven. Ale kde tedy vzít nástrahy na dravce, pokud jsme se rozhodli vyrazit k vodě a nemáme doma v rybníčku nebo v akváriu nějakou tu rybku schovanou na horší časy? Některé dobré nástrahy na dravce se dají naštěstí koupit v běžných potravinách.

Sardinky,Zmrzlémakrelímakrela-dravci-chytání1Lančmítlucheon-meat-sumci3dipované-krevety

Některé roky jsem se snažil udělat na podzim větší zásobu nástražních rybek, abych měl na co chytat štiky, sumce, ale i další dravce i v pozdních podzimních dnech. Ovšem přechovávání drobnějších rybek má svá úskalí a tak jsem hledal i jiná řešení, jak vyzrát na hladové predátory našich vod. Samozřejmě stačí použít umělé nástrahy například při vláčení, pak máme vystaráno. Ale co chudáci my, co rádi chytáme na klasickou položenou? A jsou i jiné oblíbené metody lovu, kdy si s umělou nástrahou nevystačíme.

Já jsem minulé roky řešil tento problém tak, že jsem uhynulé nástražní rybky zamrazoval. Je to řešení, jak si chutné sousto pro dravé ryby ponechat na dobu, kdy se nám menší rybky schovají a nedají se téměř chytit. Další možností je ale překvapit dravce našich vod něčím novým. A zde si můžeme pomoci tak, že vyrazíme do potravin a nakoupíme pro ně nějaké ty dobroty.

Seznam osvědčených nástrah na dravce, co se dají běžně koupit v potravinách:

  • mražené ryby jako makrely či šproty, také například grundle, sardinky…
  • mořské potvory jako krevety, kalamáry…
  • Lančmít či jiná vhodná masová konzerva

Občas se divím, na co všechno naše sladkovodní ryby dokáží pozitivně zareagovat. Jeden čas jsem docela s úspěchem chytal na předvařené krevety candáty. Na lančmít mě zase občas přišel menší sumec, ale také štika. Mníci, ale také úhoři si kromě žížal také pochutnávaly na mražených sardinkách či šprotech. Ano, občas musíme improvizovat a nabídnout i méně obvyklé nástrahy. Nebojte se jich, protože někdy fungují lépe, jak ty běžné!

Vyzkoušejte například na candáty dipované krevety, návod najdete zde: Dipované krevety

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím