Rybářský svaz jich letos vypustí do řek víc než milion, například jen v Moravskoslezském kraji to bude víc než 32 tun ryb. Rizikem je ale dlouhodobé sucho. V létě může zabít ryby za několik milionů korun. A už teď jsou navíc vyschlé i některé chovné potoky.
Hodně rybářů s příchodem malého potomka odkládá pruty do komory a nechává koníček stranou. Ale je to škoda. Pokud je manželka či přítelkyně tolerantní, nebo dokonce sama rybářka, dá se i s malým kojencem vyrazit k vodě. Jen to chce brát právě na „mimčo“ větší ohledy a celou rybářskou výpravu dítěti přizpůsobit. Pobyt u vody s celou rodinou je pak jistě inspirující pro všechny zúčastněné a určitě se tak může zrodit i další generace vášnivých rybářů. Však také existuje přísloví: „Co se v mládí naučíš …“
Kapr na Vánoce? Ano, více jak 45 % Čechů si dopřává na Štědrý den právě různě upraveného kapra. A tak jsme se u nás v redakci rozhodli, že uděláme výběr těch nejlepších receptů na kapra z naší databáze a také z archivu rybářské kuchařky na našem spřáteleném webu Rybářský rozcestník.cz. A kdo zrovna kapra nemusí, nahraďte maso kapra například štikou, candátem, nebo dokonce sáhněte po nějaké té rybě mořské. Tím rozhodně nic nezkazíte.
Tip jak ideálně zvlhčit zakrmovací peletky, aby dobře držely na method feeder krmítku a aby se naopak moc nelepily v method formě, případně se na krmítku nerozpadaly po sejmutí formičky.
Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.
Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.
Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.
Langer MediaNet s.r.o.
Chábory 5, 518 01 Podbřezí
IČO: 04732090, DIČ: CZ04732090
Kontakt: 775 684 842
rybarskyrozcestnik(@)seznam.cz
Copyright 2023 ©Rybářský rozcestník. Všechna práva vyhrazena.
Kopírování jakékoliv části webu není povoleno bez souhlasu autora.