Rybářský rozcestník

Kucháme a čistíme ryby

Víte, jak chyceného kapra či jinou rybu vykuchat? Ne? Nevadí, každý to dělá někdy poprvé. Proto si v tomto článku povíme, jak na to.

Kucháme a čistíme ryby

Je důležité nejprve rybu šetrně zabít. Nejjednoduší je kusem klacku nebo kamenem ji uhodit do hlavy, raději dvakrát. Pak ji podřízneme v místech, kde končí hlava a začíná tělo, ve spodní čísti, necháme vytéci krev (tělo ryby by mělo být hlavou dolů). Ostrým, úzkým, delším nožem otevřeme břicho od řitního otvoru až k hlavě. Tento řez vedeme pod ostrým úhlem, abychom nerozřízly vnitřnosti, ty vyjmeme a rozdělíme na použitelné části a odpad.

Dále odstraníme šupiny, tedy pokud je ryba má. 🙂 Použijeme tenký ostý nůž ale jeho tupou hranou, který vpíchneme u ocasu pod šupiny a ty odstraňujeme směrem k hlavě.

Odřízneme hlavu, ocas a nařízneme hřbet podél hřbetní ploutve až k žebrům. Ostrým pevným nožem oddělíme žebra od páteře. Nyní máme připravené dvě půlky kapra k další kuchyňské úpravě.

Použitelné zbytky (hlavu zbavenou žeber, jikry, mlíčí, játra, vyřízlou páteř, odžezky) uvaříme a po odstranění kostí použijem k přípravě polévek nebo rybích salátů.

Maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou a můžeme buď dále zpracovat dle příslušných receptur, nebo zamrazit. Jinak lze naporcovat větší ryby na podkovy nebo filety, to právě záleží na receptu, který zvolíme, jak dále rybí maso rozkrájíme.

Video zde: KAPR – usmrcení, zbavení šupin, kuchání a nakrájení na podkovy.

Článek k tématu: Zbavení ryb šupin.

Nejčtenější články

Fishsurfing Tržiště – vyhledávač rybářských potřeb

Ztrácíte se v nepřeberné nabídce rybářských eshopů? Hesla jako „nejlepší“, „nejlevnější“, „sleva“ a „akce“ vám zní povědomě? Jestliže hledáte opravdu nejlepší nabídku a chcete rychle a snadno najít vše, co potřebujete, představujeme vám nový vyhledávač rybářských potřeb – Fishsurfing Tržiště!

Sladký likér jako dip? Vyzkoušejte třeba griotku, funguje skvěle!

Došel vám oblíbený dip, nebo prostě rádi zkoušíte něco nového a nejste lakomí, obětujte panák vašeho oblíbeného sladkého likéru a použijte ho jako dip, možná vás překvapí, že i některé ryby, pokud mají možnost, jsou pěkné násosky.

Územní halový přebor v rybolovné technice mládeže

Český rybářský svaz, z. s., Západočeský územní svaz, odbor RT ve spolupráci s ČRS, z.s., místní organizací Nepomuk pořádají Územní halový přebor v rybolovné technice mládeže podzimní kolo….