Rybářský rozcestník

Kucháme a čistíme ryby

Víte, jak chyceného kapra či jinou rybu vykuchat? Ne? Nevadí, každý to dělá někdy poprvé. Proto si v tomto článku povíme, jak na to.

Kucháme a čistíme ryby

Je důležité nejprve rybu šetrně zabít. Nejjednoduší je kusem klacku nebo kamenem ji uhodit do hlavy, raději dvakrát. Pak ji podřízneme v místech, kde končí hlava a začíná tělo, ve spodní čísti, necháme vytéci krev (tělo ryby by mělo být hlavou dolů). Ostrým, úzkým, delším nožem otevřeme břicho od řitního otvoru až k hlavě. Tento řez vedeme pod ostrým úhlem, abychom nerozřízly vnitřnosti, ty vyjmeme a rozdělíme na použitelné části a odpad.

Dále odstraníme šupiny, tedy pokud je ryba má. 🙂 Použijeme tenký ostý nůž ale jeho tupou hranou, který vpíchneme u ocasu pod šupiny a ty odstraňujeme směrem k hlavě.

Odřízneme hlavu, ocas a nařízneme hřbet podél hřbetní ploutve až k žebrům. Ostrým pevným nožem oddělíme žebra od páteře. Nyní máme připravené dvě půlky kapra k další kuchyňské úpravě.

Použitelné zbytky (hlavu zbavenou žeber, jikry, mlíčí, játra, vyřízlou páteř, odžezky) uvaříme a po odstranění kostí použijem k přípravě polévek nebo rybích salátů.

Maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou a můžeme buď dále zpracovat dle příslušných receptur, nebo zamrazit. Jinak lze naporcovat větší ryby na podkovy nebo filety, to právě záleží na receptu, který zvolíme, jak dále rybí maso rozkrájíme.

Video zde: KAPR – usmrcení, zbavení šupin, kuchání a nakrájení na podkovy.

Článek k tématu: Zbavení ryb šupin.

Nejčtenější články

První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím