Rybářský rozcestník

Kucháme a čistíme ryby

Víte, jak chyceného kapra či jinou rybu vykuchat? Ne? Nevadí, každý to dělá někdy poprvé. Proto si v tomto článku povíme, jak na to.

Kucháme a čistíme ryby

Je důležité nejprve rybu šetrně zabít. Nejjednoduší je kusem klacku nebo kamenem ji uhodit do hlavy, raději dvakrát. Pak ji podřízneme v místech, kde končí hlava a začíná tělo, ve spodní čísti, necháme vytéci krev (tělo ryby by mělo být hlavou dolů). Ostrým, úzkým, delším nožem otevřeme břicho od řitního otvoru až k hlavě. Tento řez vedeme pod ostrým úhlem, abychom nerozřízly vnitřnosti, ty vyjmeme a rozdělíme na použitelné části a odpad.

Dále odstraníme šupiny, tedy pokud je ryba má. 🙂 Použijeme tenký ostý nůž ale jeho tupou hranou, který vpíchneme u ocasu pod šupiny a ty odstraňujeme směrem k hlavě.

Odřízneme hlavu, ocas a nařízneme hřbet podél hřbetní ploutve až k žebrům. Ostrým pevným nožem oddělíme žebra od páteře. Nyní máme připravené dvě půlky kapra k další kuchyňské úpravě.

Použitelné zbytky (hlavu zbavenou žeber, jikry, mlíčí, játra, vyřízlou páteř, odžezky) uvaříme a po odstranění kostí použijem k přípravě polévek nebo rybích salátů.

Maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou a můžeme buď dále zpracovat dle příslušných receptur, nebo zamrazit. Jinak lze naporcovat větší ryby na podkovy nebo filety, to právě záleží na receptu, který zvolíme, jak dále rybí maso rozkrájíme.

Video zde: KAPR – usmrcení, zbavení šupin, kuchání a nakrájení na podkovy.

Článek k tématu: Zbavení ryb šupin.

Nejčtenější články

Výměnný obchod s kosem

Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

Rybářská technika chytání ryb – muškaření

Muškaření, to je královská rybářská disciplína. Muškaří se jak na vodách tekoucích, tak stojatých. A o co vlastně jde? Rybář rybám nabízí umělé nástrahy, mušky, které nahazuje do míst, kde si myslí, že číhá ryba, tedy například pstruh, lipan nebo například losos. Také může nechat mušku volně plavat po proudu řeky … vždy jde o to, vyprovokovat rybu k útoku. Chytání na mušku je velmi náročná disciplína, protože rybář většinu času stojí ve vodě a jde rybě naproti. V tom je kouzlo muškaření, protože rybář někdy chytá ryby doslova pod nohama. Právě ten přímý kontakt s vodou, ryby na dohled, klid, často nedotčená příroda, to vše dělá z muškaření právem vrcholnou rybářskou disciplínu.

Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím