Rybářský rozcestník

Jak si můžeme pomoci, když Pop Up kuličky moc neplavou?

Pokud chytáme ve vodním sloupci na boilies kuličky, co hůře stoupají k hladině, můžeme si pomoci přidáním pomocného plováku. Ten zajistí dobrou práci montáže v celé délce vodního sloupce, tedy i v jeho horní části.

Je to jednoduché, do celé sestavy na chytání ve vodním sloupci přidáme pomocný plovák, který nám zajistí bezproblémové stoupání celé montáže vodním sloupcem.

Pomocný plovák, obrázek A a B, obrázek C, klasika bez plováku.

Pomocný plovák, obrázek A a B, obrázek C, klasika bez plováku.

Obrázek „A“ ukazuje možnost, jak chytat na těžko, ale na hladině a to i pomocí plováku. Obrázek „B“ ukazuje plovák na montáži s háčkem a přívěsem s Pop Up kuličkou, celou sestavu lze díky průběžnému olovu akčně posouvat v celé délce vodního sloupce. Obrázek „C“ ukazuje klasické Pop Up boilie v montáži bez pomocného plováku.

Podrobný popis montáže naleznete v našem atlase montáží: „Chytání ve vodním sloupci pomocí přídavného plováku“ článek zde!

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.